Friday, December 31, 2010

 Tutorial : Nak Tahu Siapa Copy Gambar di Facebook



Salam Bloggers!

harinih cekgu Burp nak mengajar korang bagaimana nak periksa siapa yang ambil gambar kita tanpa kebenaran.. manelah tahu kan? ada orang kat internet nih guna gambar kita, copy dan edit kat Photoshop jadi gambar yang tak senonoh ke? atau copy gambar kita dan buat profile facebook yang palsu? kita tak tahu semua tuh.. alih-alih nama kita jugak yang busuk.. tapi dengan tutorial ini, InsyaAllah, semua gambar yang dicopy di Facebook, Myspace, Friendster dapat kita ketahui! cemane? jom! :D


Thursday, December 30, 2010

 Band Muse Miming Lagu Uprising?



Salam bloggers!

hari nih aku nak share something dengan korang pasal band fav aku nih.. :D pernah dengar lagu Uprising by Muse? percayakah korang yang mereka nih miming lagu mereka sendiri, sedangkan bukan buat video clip pon.. haha! pe kejadahnya band yang memenangi banyak Best Live Award mengajuk lagu terbaru mereka?


Wednesday, December 29, 2010

 Harimau Malaya Mengaum!



Salam Bloggers! ♫ Ole~ Ole Ole~ Ole~~


Alhamdulillah! Thanks To God.. Malaysia akhirnya berjaya merangkul Piala AFF Suzuki untuk tahun 2010.. setelah semua body contact ditempuh, semua slide tackle yang diberi dek sang Garuda, namun Harimau Malaya dapat MENGAUM di Stadium GBK, Indonesia.. tahniah kepada coach K.Rajagobal, dan skuad Malaysia dalam memenangi Piala AFF Suzuki 2010 nih..

walaupun Malaysia kena asak pada minit 45 yang pertama, tetapi, skuad Malaysia dapat bertahan dengan baik! Man Of The Match, kalau ditanya, saya akan beri kepada penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi, sebab dia betul-betul cekap dalam mengambil bola yang dirembat dek skuad Indonesia..

hero negara
bayangkan, dia tahan penalti skuad Indonesia, kalau bukan dia yang sangat cekap masa itu, Malaysia still lagi bertelur lagi.. tahniah kepada Khairul Fahmi.. dan juga gol Safee Sali pada minit 54, tersangat-sangat cantik sebab anglenye tersangat sempit.. bagaikan Torres / Villa / Chamakh / Rooney / Drogba.. hahaha! semua aku sebut! Markus penjaga gol Indonesia langsung tak berdaya nak menahan..

skuad Indonesia memang pandai mengasak kali nih, hahaha! aku pun naik gelisah, tak senang duduk setiap kali mereka menyerang.. tahniah juga pada Nasuha pada minit 71 dan Ridwan pada minit 87 yang berjaya juga merembat gol setelah berapa lame mereka cuba mengasak.. skuad Indonesia banyak pegang bola, banyak peluang nak gol, tapi dorang punya finishing tiada sangat.. kalaulah finishing dorang cekap dan tepat, seriously, Malaysia boleh kalah.. kalau semua percubaan kritikal Indonesia masuk, haiiyaa~ wa taktau nak cakap apa lagi~ tapi.....

kita juara!!!

sekarang Piala AFF Suzuki 2010 berada di genggaman Malaysia~ genggaman Harimau Malaya! yeeeaaahh!! Alhamdulillah~ harap skuad Malaysia kekalkan prestasi mereka yang terbaik! :) Malaysia menang dengan aggregate 4 -2

Mengaum lapar SINGA UTARAKENARI terbang mmbelah awan, gagah SELADANG ibarat badang, laju HARIMAU KUMBANG ibarat pejuang, dahaga THE RED WARRIORS kerana darah, tangisan PENYU kerana maruah,GERGASI MERAH merah membara, tanduk RUSA kerana perkasa, bisa SI JENGKING bukan kepalang, lincah HANG TUAH si pahlawan bangsa , tenang-tenang BUJANG SENANG, amuk TOK GAJAH kalau di usik, lalu BADAK gerun melanda, kerana  
HARIMAU MALAYA  
kami turutkan,BERSATU menentang GARUDA!!

SCORELINE

 Malaysia : Safee Sali - 54

Indonesia ; Nasuha - 71, Ridwan - 87

p/s : ada juga eh laser yang ada kat muka Khairul Fahmi.. diorang jadi pakai coli laser tuh ka? =p


ppp/s : harap tiada lagi rakyat Indonesia yang marah-marah ya dong, kami ngak main " curang " pun ya? =p

 Bra oh Bra!


Salam bloggers!!!

Bra~ sejenis pakaian dalam untuk wanita.. tetapi tahukah ( especially wanita ) mengenai bra yang mereka pakai? hehehe! walaupun entry nih agak taboo dibincangkan ( taboo kah? ) tapi tak salahkan untuk kita tahu apa yang berkenaan dengan bra.. hahaha! selalunya bra dikaitkan dengan perempuan sahaja, tapi tahukah anda? LELAKI PON PAKAI BRA ! hehehe! tapi apa yang best dengan ini bra? nak tahu? jom! :)


Tuesday, December 28, 2010

 Khas Buat Rakyat Indonesia Yang Marah Mengenai Piala Suzuki




Salam bloggers..

orang berkata, sukan adalah salah satu cara untuk mengeratkan perpaduan antara satu sama lain.. tidak kiralah dalam atau luar negara.. sebab itu banyak pihak menganjurkan acara sukan seperti World Cup, Komanwel, Olimpik dan paling terbaru adalah Piala Suzuki.. tapi kenapa apabila sesuatu negara kalah ada saje pihak yang tak berpuas hati, malah menyerang secara peribadi negara Malaysia.. caci maki semua, perlu ke? adat permainan, ada menang, ada kalah.. setiap masa nak menang, engkau sendiri lah main.. bukti? ada jer..

 7 Design Mouse Yang Hebat



Salam Bloggers!!

Mouse adalah benda penting untuk orang yang mempunyai komputer.. terutamanya komputer desktop.. cemane nak surf internet kalau takde mouse? agak payah! haha~ tapi sekarang mouse dh banyak berubah.. dari segi bentuk dan kegunaan.. ada yang juga berbentuk lucah... hahaha!


Monday, December 27, 2010

 Mr. Burp Beraksi Bersama Gitarnya



Salam Bloggers!!

ya~ hari ini hari bertuah anda kerana anda akan menyaksikan saya, Burp jamming dengan gitar saya nih.. hahaha! ngelabah gile! setelah beberapa kali take, penat lelah menghold kamera (trimas kepada adik saya) dan berulang kali main lagu nih sampai naik kematu tangan.. akhirnya siap jua.. :P


Sunday, December 26, 2010

 Tutorial : Buat Meta Tag Description Untuk Blog



Salam Bloggers!

hari nih, cekgu Burp nak mengajar tentang memasang Meta Tag Description ( MTD ) dekat blog kita.. kebanyakkan blog tak ade meta jenis nih.. so apa yang penting dengan MTD nih? perlukah? tutorial nih juga dituju khas buat blogger dan juga kawan aku yang bernama AfiQBukhari dan kepada anda bloggers yang nak tahu tentang MTD nih.. hahaha! baca betul-betul fiq! :P


 Blog : Personal atau Mengolah Info?




Salam bloggers!!

hari nih ak nak mintak pendapat korang sume.. mengenai jenis blog kita nih.. bagi aku, ada 2 jenis yang general sahaja.. iaitu personal blog dan blog yang mengolah info di internet dan masukkan ke blog kita..


Saturday, December 25, 2010

 3 Filem Yang Buat Aku Menangis



Salam Bloggers!

Menangis? pernah kah anda? selain dari kena tangan dengan parents, kematian orang yang kita sayang or rasa sedih sebab clash.. tetapi pernahkah anda menangis kerana filem? hahaha! hari nih aku jujur mengaku! ya! ada antara movie yang terbaik pernah menyentuh hati aku, sampai kan jatuh air mata seorang lelaki.. hahaha!


Friday, December 24, 2010

 5 Gitar Idamanku





Salam Bloggers!


Gitar~ satu instrument yang telah menambat hati aku untuk bermain muzik sebagai hobi.. bermacam-macam jenis gitar yang ada kat market.. tapi dalam banyak-banyak tuh, hanya 5 nih yang menjadi top 5.. menjadi pojaan hatiku.. hahaha



Thursday, December 23, 2010

 Couple Buat Projek Dirakam Dengan Kamera Resolusi Tinggi




Salam bloggers!

hari ni, banyak budak-budak sekarang tiada segan silu nak buat projek di depan orang ramai..tidak kiralah luar atau dalam negara.. sehinggalah perlakuan mereka dirakam jelas.. sejelasnya sebab si perakam menggunakan kamera yang beresolusi tinggi.. muka kedua-dua couple tuh berjaya ditangkap.. sedih betul..


Wednesday, December 22, 2010

 5 Makanan Yang Paling Sedap Di Dunia



Salam Bloggers!

harinih aku nak kongsi dengan korang, 5 makanan yang paling sedap kat dunia.. ingat nasi goreng paprik, nasi goreng pattaya, nasi goreng belacan, or nasi goreng USA paling sedap? tapi 5 makanan nih adalah yang paling tiptop dan dijamin paling sedap untuk dinikmati.. jom tengok! :)


Tuesday, December 21, 2010

 Tutorial : Pasang dan Baiki Header Tag Untuk Blog Mesra SEO




Salam Bloggers!

harinih cekgu Burp nak ngajo korang tentang memperbaiki Header Tag kat blog korang.. bila Header Tag ni dah dibetulkan, blog korang dikatakan akan lebih mesra SEO dan senang search engine nak cari blog korang semua :)

kalau korang blur-blur utk ape tutorial nih diadakan, boleh la baca dulu yang INI ye? :)

 Tutorial : Mari Kira Markah SEO Blog Anda



Salam bloggers!!

Hari ini aku nak kongsi satu benda dengan korang semua, benda nih boleh menolong kita nak tau seberapa mesra SEO blog kita nih?kita tahu SEO atau Search Engine Optimization nih penting buat satu-satu blog itu.. bila blog mesra SEO so senanglah enjin carian seperti Google, Yahoo, Bing dan lain-lain lagi nak cari blog kita.. kan? :)

Monday, December 20, 2010

 Terer kah Mata Anda?



Salam bloggers!

harinih, ak nak share something dengan korang.. adekah mata anda terer dalam ilusi optik? tidak tertipukah mata anda? so jom! kita test dengan menengok gambar yang ada nih :)


Sunday, December 19, 2010

 5 Lautan Yang Merbahaya!



Salam Bloggers!

suka mandi laut? tahu ke anda semua lautan tuh selamat kah untuk direnangi?untuk bermandi-manda dan berpiknik dengan keluarga? haa! xsemua nya selamat.. jom kita tengok yang mana? :)


Thursday, December 16, 2010

 Melayu Bogel Memang Sial

kemarahan berganda!

Salam bloggers!

harinih, aku nak beritahu korang ada 1 website.. yang mengcopy paste artikel yang korang sesuka hati bapak dia.. ak dapat tahu benda nih pon pagi semalam, bila aku try nak cari artikel aku dalam Google..

aku ada print screen website nih..

 16 Perkara Yang Anda Tak Tahu Tentang Tidur



Salam Bloggers!

Kita selalu tidur setiap hari, mahupun sebagai hobi dikala masa lapang.. hehehe~ tapi kita tahu ke semua mengenai tidur, aktiviti kita yang selalu buat tuh? hehehe..


Wednesday, December 15, 2010

 Bersumpah Selain Dari Nama Allah? Takpe Ke?



Salam Bloggers!

harinih ak bercerita tentang tabiat orang kita nih.. yang selalu dilakukan tanpa mereka sedari iaitu bersumpah mengenai sesuatu selain dari nama Allah S.W.T.. contohnya, " Sumpah atas mak ak, akxpernah buat benda-benda tuh"..

apa hukum kepada orang yang buat begini? tidak ape ker?


Tuesday, December 14, 2010

 Salahkah Budak Kecik Mencarut?




Salam Bloggers!

hahaha! harinih ak terjumpa satu video yang menarik... maybe emak dia nak ajar cakap "FROG", tapi budak nih pelat la kot.. lain yang kuar.. kuar perkataan ape? tekan la play tuh.. hahaha..

video

p/s : selamat kau comel... hahahaha

Monday, December 13, 2010

 Simbol Tandas Yang Kelakar



Salam Bloggers!

hahaha~ harinih saya nak share sedikit dengan korang gambar simbol ke tandas.. kita mungkin dh biasa dengan simbol kita selalu nampak.. tetapi, manusia memang selalu, terlebih kreatif dalam meluahkan idea mereka..

Jom kita tengok simbol ape yang kreatif sangat? :P


 Materazzi Dan Zidane Bermaafan?


Salam Bloggers!

haha! sapa xkenal Zinedine Zidane dan Marco Materazzi yang mempunyai perselisihan faham time Final World Cup 2006? yang Zidane p tanduk kat dada Materazzi? tipulah kalau xingat.. peristiwa tuh peristiwa legend kot! :D

tetapi ada report yang mengatakan mereka nih dh bermaafan antara satu sama lain


Sunday, December 12, 2010

 Ultraman Tak Tahu Buat Skill?


Salam Bloggers!

Nak tengok Ultraman yang MEMALUKAN semua kaum kerabat Ultraman? 

video

Ultraman paling sengal yang pernah dijadikan! hahaha!! :)

P/s : eewww! air banjir tuh air liur raksasa tuh! yark!

Saturday, December 11, 2010

 Tutorial : Gantung Shoutmix Di Tepi Dan Di-Hyperlink-kan

contoh

Salam bloggers!

harinih cekgu Burp nk buat tutorial bagaimana cara-cara nak pasang shoutmix cam Burp punye.. iaitu di tepi kanan skali dan di-hyperlink-kan ke page yg lain.. tutorial nih untuk bloggers yg berminat nak buat shoutmix mereka mcm Burp nih.. tutorial ini juga khas untuk seorang blogger bernama Sofia (wah! adek bradek Sofia Jane kah? :P ) menanyakan Burp gimana nak buat satu mcm nih?.. hehehe! bisa diatur!

anyway! jom kita tengok tuto nih!


 Lelaki Pun Pakai Bra

WTFish?!

Salam Bloggers!

hahaha~ tajuk nih bukan tajuk gila seks ok? hehehe.. tajuk kali nih untuk kita kenali lelaki pun pakai bra jugak.. bra bukan untuk perempuan sahaja ok? hahaha! kenapa lelaki pakai bra? xde kerja dah ke? ada sebab kenapa lelaki pakai bra.. tak main-main tau! (iklan P1 W1max)

jom kita tengok!


Friday, December 10, 2010

 Jangan Lupa Lirik = China Grove


Salam bloggers!!


harinih tgh ak usha-usha video gitar kat utube ttg riff, ak tdgr riff yg amat ak kenali.. mmg sebijik, rupe-rupenye Jangan Lupa Lirik tiru lagu nih.. hahaha.. mati-mati ak igt lagu dorang buat sendiri.. sbab lagu dier catchy and Pak Nil leh plak buat lirik sendiri dengan lagu nih.. hahaha

sape yg xpernah dengar lagu theme Jangan Lupa Lirik? dgr aje lagu kat video nih.. hahaha sejibon!



hahaha~ kan?sebijik intro n time verse and chorus.. :P

p/s : JLL... buatla lagu lain~ :P

 Tutorial : Jom Buat Spoiler Tags!


Salam Bloggers!

haaa~ arinih cekgu Burp nk ajar anda bagaiman nak buat spoilers tag.. ya, pada adik-adik yang xtaw lagi, lehla rapat-rapat dok dengar ape cekgu Burp nak cakap eh... hahaha~ ape gune spoiler tags? spoiler tags adalah tags yg sesuai  kita nak buat spoiler sesuatu info kat orang lain yg xtau info tuh..

cthnya : A dh tau ending cerita Harry Potter, B xtgk lagi cerita tuh.. si A ley buat spoiler dctuh dengan gtau B ending cerita tuh.. heheh! tuh kira spoiler laa.. dah! ckup bercakap!

jom kita buat spoiler!! :P


Thursday, December 9, 2010

 What You Give You Get Back


Salam Bloggers!

hari nih hari penentuan buat semua student Uitm.. dimana result utk sem lepas dh pon dipaparkan... itupon ade member bgtau harinih kuar.. kecoh 1 FB ngatekan ari jumaat kluar.. tapi x~ arinih dier bg sekali.. hahaha~ dengan pantas~ ak pon masuk ke portal cepat-cepat, nk tau ape yg jadi...

and the result is.....

 Customize-kan Bunyi Kentut Anda!

Salam Bloggers!

hahaha! harinih ak terjumpa satu benda yg sangat kelakar.. ianya adalah satu product yg boleh mengubah hidup anda buat selama-lamanya.. ianya adalah produk yg boleh menyelamatkan anda di waktu kecemasan.. apakah produk tersebut? begitu hebatkah? yaa! produk nih tersgt hebat kerana ia boleh customize-kan  bunyi kentut anda! hahaha~

ape nama produk nih? jom kita tengok video nih...


klik play untuk kebenaran!

hahaha!! ak punye la gelak tgk iklan bahalol nih.. kalau la ade jual! mmg ak beli.. tapi nk gune product nih ak terigt time kecik2, ubat demam cucuk kat bontot nih.. hahaha!! bygkanlah orang yg gune nih sakit perut tercirit yg asyik terkentut-kentut... xker berbunyi jamban tuh? hahahahahha~~ bayangkan jugak klu benda nih jatuh kat tangan si DIA nih,, hahaha

p/s : kreatif... itu yg kita nak.. :)

Wednesday, December 8, 2010

 NuffNang Bagi Rm 2,000 ?!!


Salam Bloggers!

harinih ak nak berkongsi dengan korang yg cik Nuff kita baik hati bagi RM 2,000!! hahaha! ak betul-betul terkejut dengan pemberian nuff nih.. dari asal duit ak yang berjumlah RM 80.87 melonjak naik ke jumlah RM 2,080.87.. Alhamdulillah~ ade rezki lebih nmpaknyer~ :P

now kasi korang tgk screenshot yg ak amik dari ak punye akaun...


Tuesday, December 7, 2010

 Perhatian Kepada Mereka Yg Punyai Organ Peranakan Lelaki...


Salam Bloggers!

hahaha~! kenapa tajuknya sebegitu rupa.. kerana entri kali nih tertumpu kepada kaum Adam secara khasnya.. hehehe.. haa! jgn la pikir yg Burp nih seorang yang Gay plak! ishish~ simpang Malaikat 44 tuk buat benda terkutuk tuh.. lelaki dijadikan untuk perempuan dan sebaliknya.. janganlah kita  fikir secara membabi buta untuk tidak mengikuti apa yang telah dijadikan secara tabii untuk kita.. akai ada an? gunalah~ :P anyway! jom kita tengok! ape maksud entri kali nih..


Monday, December 6, 2010

 Asyik Blogwalking jer... Jom Join Bloglarian!

klik banner nih tuk ke BlogLarian

Salam and Evening Bloggers!

arinih tika ak membalas jejak bloggers lain-lain dekat shoutmix.. ak jumpa la komen dari member aku sorang nih.. AfiQ Bukhari nih katenyer jomla join BlogLarian nih.. hehehe~ ape lagi, join ajer! segmen nih ngajak kita tuk memberi trafik sesama kita (bloggers), benda baik~ ape slhnyer? :)

lagipon kata si AfiQ Bukhari nih, bloggers otai-otai seperti DarkBatman dan kak Dahlia pon join.. so apeslhnya jugak kita yg baru nk jadi otai nih pon join? hahaha~

lengkapkan slogan yang diberi... aden torai yo?.. :P

Saya Suka Ber-blogwalking kerana... dengan berblogwalking nihla saya dapat kenal antara bloggers yang lain selain tuh juga saya dapatla mempromosikan sedikit sebanyak blog saya nih kepada bloggers yang baru kenai... :)
dan segmen nih dikehendaki untuk mengetag bloggers lain utk join.. hehehe~ bloggers yang sy pilih ialah.. Meaw, MAshiMaro, NuyuEna  dan Krole.. hoyeah woo! hahaha~ harap anda nih join laa ekk~ :P


untuk maklumat lanjut silalah ke SINI

p/s : jom berlari2 sementara kaki nih berdaya lagi! :D

Sunday, December 5, 2010

 Bunyi-Bunyian Dari Badan


Salam Bloggers!

arinih ak nk cerita sedikit pasal bunyi-bunyian dari dalam badan kita kluar dari mulut... oh no no no~ bukan kentut.. kentut dari pintu "BELAKANG" nih ak nk crita pasal bunyi yg ikut dari pintu "DEPAN" iaitu mulut kita... mungkin korang dh leh agak an? pandai! iaitu bunyi SENDAWA (BURP) dan SEDU (HICUPS) hehehe~ :P


Saturday, December 4, 2010

 Oi Gampang! Beratur Laa!!



Salam and Evening Bloggers!

hahaha~ tajuk penuh dengan kemarahan~ yaa! ak marah! ak bengang! ak geram! dengan sape? dengan orang yg biadap yg xpernah nak reti beratur dan memotong barisan! kenapa segelintir rakyat Malaysia macam nih? haaihh.. bodoh-bodoh~!


Friday, December 3, 2010

 Kenangan Bersama WWF


Salam and Good Morning Bloggers!

hari nih saya nak share sedikit dgn korang semua.. korang mesti pernah try bergusti kan? nak-nak yang lelaki.. pernahkah perempuan try bergusti? hahaha! kalau ada mesti yang tomboy nih! hahaha~ well, ak just nak cerita pengalaman aku time skolah rendah dulu... bila gusti adalah salah satu permainan, selain tengteng, tutup botol, batu seremban, konda-kondi, guli, polis entri, dan bermacam lagilaa~ hahaha~ :)


Thursday, December 2, 2010

 Tutorial : Untuk Kaki BW! Jom Blogwalking Lelaju

BlogRunning! :P

Salam and Mornings Bloggers!

Kita semua mesti berBW kan? nak tingkatkan trafik kat blog kita? bagi orang kenal blog kita.. supaya $$ Nuff kita pon naik juge.. hehehe.. tapi kekadang, masalah kita, line kita perlahan sangat, nak-nak yg pakai BERUKband ataupon komputer or laptop yg agak slow.. tapi ari nih ak nk share dengan korang, mcmane nak kita kasi laju sedikit untuk aktiviti kegemaran ramai oleh bloggers.. xlaju bnyak tapi lajukan sedikit lagi pon jadila.. ye x? jom! :)


Wednesday, December 1, 2010

 Tips : Jom Belajar Bahasa Inggeris


Salam and Evening Bloggers!

kita tau yang BI nih penting untuk kita berkomunikasi pada masa sekarang.. student kat U selalu diberi assignment dan assignments nih sumenyer dalam BI.. kekadang, kita tak mau la BI kita terpeleot kat bende-bende yg remeh yg mungkin jugak leh kurengkan markah kita.. ada juga yg terfikir, nk post status kat FB dlm BI.. tapi adakah kita tau, sentence kita tuh betul ka idak?

so hari nih saya nak share cemane nak improve kan lagi BI kita.. xbnyak, sedikit pon jadila kan? :)


 Shoutmix ada disana!

shoutmix's location

Salam and Morning Bloggers!

harinih ak nak membuat pengumuman penting kepada semua bloggers yang datang kat blog GombakMali nih.. blog nih still lagi mempunyai Shoutmix ya tuan-tuan dan puan puan~ seperti gambar diatas, Shoutmix saya ada ditepi blah kanan sekali tuh.. jikalau anda ingin meninggalkan jejak anda, silalah klik dekat situ..

alasan saya tidak letak shoutmix di front page adalah untuk MENGURANGKAN loading time blog nih.. so shoutmix tu saya transfer ke satu page khas.. maaf kepada anda yang mengalami ada kes kesulitan dalam menggunakan apps yang saya sediakan nih..



bukan ape, saya tengok dekat Analytics Nuffnang (gambar) menunjukkan bahwa, jumlah VIEWS dan UNIQUES tersangat - sangatlah jauh bezanya.. yg dtg 30, unique hanya satu? waaa~ :(

p/s : harap short entry nih dapat memaklumkan anda semua.. :)

 Ayat - Ayat Blog : Rempit Atau Skema?


Salam and Mornings Bloggers!

hari ini aku nak mntak pendapat korang.. mana satu korang prefer dalam penulisan blog korang? adakah ayat - ayat rempit.. seperti xikot grammar bahasa melayu, menggunakan statement yang rojak (seperti ini), menggunakan singkatan seperti aku jadi ak dan menggunakan huruf "W" secara berlebihan? seperti, marah ke?jadi maWrah keW? hahaha..

Ataupun anda lagi suka untuk menggunakan ayat skema seperti tiada singkatan, tidak menggunakan ayat rojak, mengikut tatabahasa melayu dan paling penting tidak menggunakan huruf "W" apabila tidak perlu..


Tuesday, November 30, 2010

 Tutorial : Jom Buat Grafiti Dengan Photoshop



Salam and Afternoon Bloggers!

harinih ak nak ngajar serba serbi tentang photoshop.. hehehe~ walaopon ak baru tau dua kerat jer.. tapi jadilah kalau ada korang yg teringin nak buat header baru ka? banner baru kah? menggunakan grafiti ala-ala hiphop.. then jom! saya tunjukkan sedikit~ :P

 Memanipulasi Ayat Al-Quran


Salam and Morning bloggers!

harinih ak nak menyentuh sedikit perangai orang-orang politik sekarang.. kenapa sampai memanipulasi kan ayat Al-Quran untuk kepentingan sendiri? kenapa memanipulasi ayat Al-Quran untuk memenangi undi?

Monday, November 29, 2010

 Air Mani Khinzir : Penawar Untuk Penyakit?


Salam and Evening Bloggers!

harinih ak nak share ngan korang, pasai kaitan dengan binatang pink yg comei lote nih (comei ker??) hahaha.. nama dia, khinzir a.k.a babi.. air mani binatang nih (ewwww!) dikatakan boleh mengubat penyakit.. hah! terkejut kan? kenapa binatang nih jugak dipilih.. sedangkan banyak lagi binatang yg ada kat bumi nih...

Friday, November 26, 2010

 Melahirkan Anak Dalam Air?


Salam and Evening BloggerS! :)

harinih saya nak share ngan korang pasal beranak dalam air.. haaa~ mesti banyak yg pelikkan? betul ker beranak dalam air? possible kah? orang ke binatang?yaa! possible~ dan bukan binatang mcm ikan paus tuh... tetapi MANUSIA.. jom kita tengok... :)

 Saya Suka Blog Awak La!!


Salam and Evening bloggerS! :D

holiaaauu! Ben Ashaari datang ke Gombak laa!! hahaha~ bukan yaa adik-adik~ banner dier jer yg dtg jejak kat cnih~ :D sapo yg xkenal Ben si blogger? hahaha~ :) arinih saya tulis entry nih untuk menyahut kempen beliau pasal "Saya Suka Blog Awak La!" hahaha~ terima kasih kat AfiQ Bukhari

sebab bagi saya join segmen nih~ hehehe~ :D jom tgk! blog mane yang saya suka? :D



AfiQ Bukhari = saya suka blog nih sebab dia nih banyak beno celoteh dia pasal benda sekeliling dia.. rumah banjir laa~ pasal aircond kreta laa~ dan banyak benda facts yang disertai dengan video contohnya entri pasal pilot tuh.. hahaha~ nice one~ pasal gambar pelik-pelik laa.. dan mcam-mcam lagi die nih buat~ :)dier nih gk yg ngajo ak buat blog nih dari dulu lagi.. ahaha~

Tube Lawak = salah satu blog yang saya suka gak.. blog nih pon mcm2 celoteh yang ada.. dan banyak video-video yang best dan lawak! hahaha~ nice one tube! :D tajuk entri die pon banyak buatkan ak teringin nk tengok ape content yang ade dalam blog dier..

Ejum = salah satu blog yg saya suka jugaa maa~ :D dlm nih ade mcm-mcm crita, dari current issue sampai la ke issue yg lamo-lamo~ hahaha.. ade psl sukan, ade crita sape nk dtg MY buat konsert pe sume.. pendek kate dier suke buat psl current issue :D

Qdine = blog Qdine nih nice sebab dier bnyak ceritakn psl religion related entri.. yaa~ klu nk bace psl kisah2 agama, kekadang blog nih banyak yang dier offer.. sumtimes banyak kisah-kisah yg berkaitan agama pon perlu juga bagi kita nk amik pengajara~ :)

EikaSyaza = last but not least ialah blog akak eika~ hahaha~ blog nih pon nice sebab kekadang ader jer cntest yg dioffer.. dan penulisan psl blog akak nih pon sempoi dn sonang aden nk phm~ hehehe~ :D moreover, kekadang blog akak nih pasai life dier~ :D nice one akak! :P

well tuh baru lima jer~ kalu ley nk listkan ade byk lagi blog yg ak suke~ hahaha~ :D jgnla berkecik hati klu ade yg xterpilih.. anda sume terpilih dan saya suka di hati saya.. ahaha~ :)
p/s : long live bloggerS! :D

Thursday, November 25, 2010

 Tutorial : Problem Dengan Linkwithin?

Salam and Good Evening Bloggers! :D

harinih saya nak share tutorial pasal Linkwithin.. kita tau yg Linkwithin nih bagus, sebab dia tlg ulangkan balik post-post yg lama.. tapi camane kita nk guna kalu dier buat perangai kat blog kita nih? mcm saya yg baru tukar template nih, pemasangan Linkwithin dengan cara biasa akan mengakibatkan jadi macam nih...



yang mane korang leh tgk.. Linkwithin ak nih buat perangai... ada ka die p duduk kat blah bawah skali kat blog ak nih... cemane orang tgk.. betoi x? well tutorial nih pon leh digunakan bagi mereka yang gune "READ MORE".. masalah dia tang Linkwithin korang yg duduk sebelom perkataan "READ MORE" kat korang nyer blog.. of course la kita nak dier duduk selepas perkataan "READ MORE" kan? so jom kita tengok tutorial yg xseberapa nih~ ;P




kalau kita tengok kat Linkwithin nye website.. die ade kate camane nk customize Linkwithin punye position kat dorang punye FAQ .. dorang just assume korang tau dgn HTML nih.. mana buleh camtuh! haihh..



FIRST : korang kena pergi ke edit HTML.. SAVEkan dulu template korang ye!

SECOND : korang kene "EXPAND WIDGETS TEMPLATES"

THIRD : korang kena cari "JUMPTEXT" gune Ctrl + F

FOURTH : korang kena pastekan coding yg die bagi kat bawah "JUMPTEXT" tuh..

dh selesai! betapa senang jer benda nih.. hehehe~ :P

NOTE : SILA PERGI DI SINI UNTUK DAPATKAN CODING TERSEBUT.. SILA TENGOK KAT FAQ NO 4

p/s : sume benda ade penyelesaian die... kita yg buat benda nih, bukan benda nih buat kita :)