Thursday, December 2, 2010

Home » » Tutorial : Untuk Kaki BW! Jom Blogwalking Lelaju

Tutorial : Untuk Kaki BW! Jom Blogwalking Lelaju

BlogRunning! :P

Salam and Mornings Bloggers!

Kita semua mesti berBW kan? nak tingkatkan trafik kat blog kita? bagi orang kenal blog kita.. supaya $$ Nuff kita pon naik juge.. hehehe.. tapi kekadang, masalah kita, line kita perlahan sangat, nak-nak yg pakai BERUKband ataupon komputer or laptop yg agak slow.. tapi ari nih ak nk share dengan korang, mcmane nak kita kasi laju sedikit untuk aktiviti kegemaran ramai oleh bloggers.. xlaju bnyak tapi lajukan sedikit lagi pon jadila.. ye x? jom! :)




ok! sekarang kita kalau berBW kita akan gunakan pelbagai browser kan? Chrome ade.. Mozilla ade.. IE ader.. Safari ade.. Zoo.. eh xder.. hehehe.. so dlm byk-byk browser nih, personally untuk berBW, aku suka pakai Mozilla.. sebab dengan Mozilla nihla kita akan ubah sedikit dier punye CSS yg ade.. so kepada yg xtahu lagi! jom kita mulakan!! :)

so ape yang nak kena ubah kat MusangBerapi nih?


1. Bukak browser Mozilla dan taipkan "about:config" kat address bar, nanti akan kuar warning box, just tekan continue jer...



2.  Dekat blah FILTER tuh.. tuliskan PIPELINING..

3. Double klik dan setkan "network.http.pipelining" ke "true"

4. Double klik dan setkan pula "network.http.proxy.pipelining" ke "true"

5. Double klik dan setkan juga "network.http.pipelining.maxrequests" ke "30"

6. pastuh right klik, NEW > INTEGER.. name it as "nglayout.initialpaint.delay"


7. pastuh double klik benda baru kita buat tadi, masukkan value dia "0"

siap! restartkan MusangBerapi pc / laptop anda! hahaha.. selain dari menggunakan setting nih, korang juga perlu DISABLE kan add-on flash player MusangBerapi korang.. nih nk pastikan, tiada lagu / video yg auto akan berkumandang selain melembabkan lagi loading page blog tersebut.. nih jugak nak cut benda yg xbrape penting kat blog tuh seperti salji or any flash games yg ade.. :)

benda nih sgt memberi kesan kalau korang ada line internet yg laju.. mmg loading page mmg tiptop wpon korang bukak 30 tabs sekaligus! :) benda nih pon sgt beri kesan kat BERUKband untuk loading page yg korang nak dengan laju sedikit.. :)

so selamat berblogwalking! :D


p/s : if suke, beri la markah kesian untuk artikel nih kat GB tuh.. hahaha :P

p/ss :  drop la komen kat blog orang len, jgn laju dtg laju pergi time BW tuh eh~ :)

19 kali Burp!!:

saiazuan said...

tips berguna. thanx

Burp said...

saiazuan : no probs la bro! bnde baik dikongsi bersama~ :D

Ana Mardia said...

klau bukak website lain mcm mana?terjejas tak?nk kena tukar bali ke default ke?

Burp said...

ana : idak~ cuma kalau nak bukak utube tuh kena on balik flash player~ :)

MingMing said...

waaa...thx!! baru je nak pijak bbdand sbb slow sgt..haha

Burp said...

mingming : hahahaha~ tuh klaka! :P

fArAh!! said...

tips nie amat berguna meh..
btw thankz..
jom blogwalking!!

najihah sahami said...

waa...sgt best tutorial ni. pastu kalau kita nak dgr lagu mmg xboleh la ek?

Sudir Suichi said...

wah canggih~~~ harus dicuba~~

sue/allya/zalya said...

wah baguih2.. nak try la.. =)

Burp said...

farah : hahaha~ same2~ :)

najihah : xleh dgr lagu tuh sbb disable flash punye add on.. klu x disable still leh dgr lagi..

sudir : silakan bro! :D

sue : hehehe~ try ek~ harap laju laa~ :)

apih el nino said...

ada tak cara nak atasi rasa malas nak BW? Bukan taknak BW tapi internet terlampau slow. Macam siput babe. Hehehe...

Burp said...

apih : hahahaha~ tuh xdapek den nk nolong nyo.. ahaha~ :)

kiz said...

Apih..kalau maleh ..tido jo laa caro eh...

Marhaen Kacak said...

thanx bro....ku menghargai perkongsian mu ini.. (ayat rempit ke skema ni?..hehe)

PM Kita Buta Sejarah?

Burp said...

kiz : hahaha~ sabo2~

marhaen : hahaha~ skema bro! :P

suka_haha said...

laju dtg laju je komen hehehe...
jom komen sini lak hehe

Burp said...

suka : hahaha~ betui~ :P

iagkisahku.blogspot.com said...

cam best jer...nak try gak la.
tpi kalo untuk chrome camne plak?
iagkisahku.blogspot.com