Wednesday, December 1, 2010

Home » » Ayat - Ayat Blog : Rempit Atau Skema?

Ayat - Ayat Blog : Rempit Atau Skema?


Salam and Mornings Bloggers!

hari ini aku nak mntak pendapat korang.. mana satu korang prefer dalam penulisan blog korang? adakah ayat - ayat rempit.. seperti xikot grammar bahasa melayu, menggunakan statement yang rojak (seperti ini), menggunakan singkatan seperti aku jadi ak dan menggunakan huruf "W" secara berlebihan? seperti, marah ke?jadi maWrah keW? hahaha..

Ataupun anda lagi suka untuk menggunakan ayat skema seperti tiada singkatan, tidak menggunakan ayat rojak, mengikut tatabahasa melayu dan paling penting tidak menggunakan huruf "W" apabila tidak perlu..


haa~ setiap penulisan nih dikatakan dapat menggambarkan personaliti setiap bloggers tersebut.. seperti pengguna ayat - ayat rempit dikatakan seperti just be urself! xperlu nk fkir orang sgtla~ dan ada yg happy go lucky.. sebab tuh mereka main sebat bagaimana gaye penulisan dorang.. ada jugak rempit dalam BI.. ada! xcayakah? hehehe~ mcm mane rempit dalam BI? ade sesetengah tuh, penulisan dorang ade yg "bitching-bitching" atau dalam BM nyer GEDIK! hahaha :P

ayat - ayat skema pula, dikatakan dapat menggambarkan personaliti pemilik blog seperti, berdisiplin, mengambil berat orang lain (dimana kalau menggunakan ayat - ayat rempit, orang lain mungkin tidak faham.), dan mungkin antara mereka sangat tegas ( ada juga yang Happy Go Lucky! :) )

ada juga KELEBIHAN :

REMPIT : cepat dan senang (sebab banyak shortform)

SKEMA : senang difahami dek semua orang

ada juga KELEMAHAN :

REMPIT : susah difahami apabila dapat di tangan rempit sejati! byk shortform yang die buat sendiri dan ayat yg tunggang - langgang...

SKEMA : time consuming... melainkan orang itu power nak menaip panjang -panjang..


yang mana satu pilihan hati kalbu anda, tentulah anda yang pilih.. kan? setiap orang ada gaya penulisan mereka, tetapi satu jerla kekadang ak ternampak.. singkatan yg kekadang terlalu singkat sampaikan ak pon xphm ape yg cuba disampaikan.. dik~ dalam tulis blog xde pakai kredit, tulis la shortform yang elok sket!..

p/s : tepuk dada, tanya selera :)


p/ss : blog ak dah sembuh dari penyakit JUMP BREAK yang ak pon pening nak cari mane silap dier.. yeay! Alhamdulillah~ :)

16 kali Burp!!:

meaw said...

meaw suka yang skema, tapi bukan hat bahasa melayu pure..ikut dan meaw la, yang penting jarang guna short form..

saiazuan said...

ayat2 sms je kot... haha "skema" pn alrite sbb menyenangkn pembaca membaca... "rempit" pn not bad la..

Burp said...

meaw : hahaha~ bagusla~ senang orang nak fhm.. xde kene sound nanti.. hahaa.. anda tergolong dlm nerdy~ :P

saiazuan : hahaha~ kite tengok gk.. mane tau ade orang yg cerewet tntang ape kite tulis..die sound ohh! :P

muhamadsufian89 said...

pilihan skema je..tak nak susahkan pembaca untuk ulang benda yg sama banyak kali untuk fahamkan apa yg disampaikan..

Burp said...

sufian : hahaha~ betul! tapi cemane kalau gaye penyampaian pulak x ok? org tuh kkdg xphm jugak~ :P

misz myza said...

skema menjadi pilihan diri ini.. nampak molek sikit... (tengok ayat komen, nampak skema tak??) hahahahaa..

Burp said...

miss myza : hahahahaha~ molek sgt nooo~ :D

luna said...

suke yg skema, tp ayat tu jgn terlalu skema la..hehe..biar org x bosan bila bace, kalau singkatan ni x usah la kot..itu nasihat drpd banyak blogger2 terkenal la.. ;D

Burp said...

luna : hahaha~ betul-betul.. kalau terlalu skema, nanti mcm blog cekgu BM.. hahaha :P
ohh! awk bg nasihat nih! awk blogger terkenal jugakla~ hahaha thx 4 ur advice! :)

cekadak said...

yah!
prefer skema lagik...suke3..

Burp said...

cekadak : ramai sokong skema! baguslah~ kesian kat rempit.. xda sapa mahu kat rempitkah? hahaha :P

paskal_garuda said...

garuda suka ayat ikut mudah orang yang baca paham...skema pun boleh hentam pun boleh...ikut mood masa nak posting masa tue...huhuhuh..

Burp said...

garuda : hahaha betul tuh! mood jugak memainkan peranan.. kalau macam marah, geram selalunya saya akan bertukar jadi mode REMPIT! sebab nak cepat publish semua kemarahan.. hahaha

eiela said...

ayat skema la sebab senang nak faham, kang ayat rempit berbelit-belit lak.

Latest Entri :
Beautiful Heart Award
Bahagia Bapa Dipenjarakan

Afiq Bukhari said...

yang penting orang paham sudey..kalau ayat tu penting, boldkan :D

~Nani3@InTaN~ said...

gaya rempit..haha... tak pk tatabahasa... :)