Friday, December 24, 2010

Home » » 5 Gitar Idamanku

5 Gitar Idamanku





Salam Bloggers!


Gitar~ satu instrument yang telah menambat hati aku untuk bermain muzik sebagai hobi.. bermacam-macam jenis gitar yang ada kat market.. tapi dalam banyak-banyak tuh, hanya 5 nih yang menjadi top 5.. menjadi pojaan hatiku.. hahaha





ak mula main gitar pada form 3.. tapi berhenti sekejap sebab ak fed up, fed up kenapa? sebab yang paling kelakar ialah aku xleh buat chord F.. hahaha~ sebab time ak belajar gitar, ak belajar sendiri.. tiada sifu time tuh untuk tunjuk ajar.. sendiri juga memahamkan apa chord basic dan cara strumming.. manyak susah..


then aku sambung main balik time form 5.. time nih ak tanya kawan ak ape itu tab? dari situla bermula secara serious, dan bermacam lagu aku main.. favourite band ak at that time ialah Muse.. hehe! tuhpon sebab terpengaruh dengan kawan adik ak..


so, apa gitar yang jadi idaman ak? no 1 paling ak nak, dan 5 adalah last choice.. :)




1. MB1, Matt Bellamy Signature Series




ya! mungkin ada antara korang yang dah dapat agak apa gitar idaman aku yang first.. nih adalah gitar yang Matt Bellamy dari Muse pakai.. gitar nih special sangat bagi aku sebab banyak efek yang ada.. hehe! harga gitar nih sahaja dah £ 2999.. murah jer! kalau convert ke RM dh jadi dalam RM15,000.. dah boleh beli kancil second hand sebijik! hahaha :P tapi akan aku usahakan juga.. satu hari nanti.. akan ku peluk gitar nih.. hahaha~








2. Ibanez JEM, Steve Vai Signature Series




ooh yeah! gitar second yang aku craving sangat.. salah satu guitar player yang sangat sangat hebat! :D kalau sesiapa yang tak pernah dengar lagu Steve Vai, korang leh try dengar "For The Love Of God".. lagu yang best! :P gitar nih berharga pada $4750 dan dalam RM ialah RM 14,250! pun! xmahal manalah! hahaha








3. Musicman JP6, John Pettruci Signature Series




oh yeah lagi skali! kali nih gitar dari jenama Musicman, gitar nih digunakan dek John Petrucci dari band Dream Theater.. John ade album gitar instrumental sendiri dan dengan bandnya.. kalau korang tak pernah dengar juga, try la dengar "Wishful Thinking" dari John atau "Dark Eternal Nite" dari Dream Theater.. harga gitar nih $ 1,855 atau dalam RM ialah RM 5,565.. haaa~ murah la sket.. :P








4. PGM300RE, Paul Gilbert Signature Series




yaa! dari seorang gitaris yang terkenal, iaitu Paul Gilbert! seorang yang mempunyai skill yang besh! :D
lagu-lagu die yang aku suka ialah seperti "Technical Difficulties", "Viking Kong" dan lagu bersama band dia yang lama, Mr.Big, "To Be With You".. harga kali nih plak ialah $2000 atau RM6000.. haiyaa! kopak la macam nih! :P








5. SCHECTER Synyster Gates Signature Series




sesiapa yang minat Avenged Sevenfold sini? hahaha! ya! last but not least.. gitar dar Syn Gates.. stylo gile gitar nih, teringin ak nk memegang nya, member ak kate, kat KL dh ada yang jual.. harganya around RM3,500.. boleh tahan~ :D


ak sedih, tiada duit nak beli~ huhu! xper! bila ak dah grad! ak keje! ak kumpul duit! akan ku beli salah satu gitar nih.. dan ak akan tunjukkan kat korang.. insyaAllah.. kalau ade rezeki dan umur ak panjang~ :D


p/s : kalau time tuh dh kahwin~ lantak la bini nak marah! hahaha~ duit ak!

19 kali Burp!!:

Nurul Syafiqa said...

nak guitar nombor 5! dulu minat la Synyster Gates,sekarang dah tak. tapi guitarnya tetap menjadi pojaan hatiku. :D

Burp said...

nurul syafiqa : hahaha~ ada juga org A7x kat sinih~ nape xminat dh?dia power kot! :D

A.D.A.M. said...

Aku suk ano 2 ngan no 5! =D Kalo dpt mmg syok la. hahhaha. Tp kena ikat perut bulan2 la aku. ;p

Burp said...

adam : bhahaha! betul! ak pon kena ikat perut la pasnih klu nk bli.. haihh..kurus ar camnih! ahahhaa :P

Afiq Bukhari said...

perghhh terbaik entry nih haha

Burp said...

afiq : bhahaha! bukan main lagi ko~

sazali yusof said...

Ibanez JEM series jugak kesayangn aku.. huhu.. ada lima gitar gak.. nak tambah g satu la..
ada gak post pasal gitar...jemputlah bace.. hehe ^_^


http://neizalyez.blogspot.com/2010/12/5-kelebihan-seorang-guitarist.html

Burp said...

sazali : hahaha! ada juga gitaris yg dtg~ :P

Skype Crew said...

lame xsinggah sini..sbnrnya ak tkjut sbb dlu tmplate len p2 skang len. igtkn blog org len..haha..

lps ni blhla bt video goreng gitar...haha..

Clara Emily Cancer said...

hye thankz singgah my blog.
rajin2 la comment yer.
salam kenal.

(:

claraemilycancer.blogspot.com
claraemilycancer.tumblr.com

alepridz said...

nk beli guitar ker?

aku ada nak jual guitar aku nih.... meh visit blog aku...

http://alepcrazy.blogspot.com/

p/s: aku blogger baru...jgn gelak pulak yer biler tgk page aku...

Burp said...

skype : bhahaha! aku asyik kena ktuk ngan mmber ak..sbb 2 ak ubah blog nih.. hahaha..

clara : for sure! :D

alepridz : hahaha klu la ak ade duit, ak mmg bcdang nk bli bro.. gelak?xderla~ :)

BalqeesAmanda said...

huhu..main gitar kapok je lagi..gitat letrik tak sntuh lagi

Burp said...

balqees : hahaha! u SHOULD try it~ besh ohh~ :P

Bippi Ismail said...

Salam

I like Ibanez...flat neck, pas untuk main shredding...

but...saya masih suka sound Les Paul dari Gibson, blues man...hehehe

Burp said...

bippi : hahah! pergh! suke shredding meh? i loike.. hahaha~ ko pkai ibanez pe?

Bippi Ismail said...

Ibanez RG320DXFM Amber
Ibanez JPM Series
Epiphone LP Classic Birdseye
Epiphone LP Standard

my collection...hehehe

Burp said...

bippi : perrgghhh~ i only have ibanez rg321mh.. lol :D

areripe said...

synyster custom bukan rm9k ke?
haha, kita kerja nanti kita beli la.
tapi aku dah bersyukur dengan dkmg aku, yang ni ja mampu.

http://radio-rare.blogspot.com/2011/01/santapan-pelajar-ipt.html