Sunday, December 26, 2010

Home » » Tutorial : Buat Meta Tag Description Untuk Blog

Tutorial : Buat Meta Tag Description Untuk Blog



Salam Bloggers!

hari nih, cekgu Burp nak mengajar tentang memasang Meta Tag Description ( MTD ) dekat blog kita.. kebanyakkan blog tak ade meta jenis nih.. so apa yang penting dengan MTD nih? perlukah? tutorial nih juga dituju khas buat blogger dan juga kawan aku yang bernama AfiQBukhari dan kepada anda bloggers yang nak tahu tentang MTD nih.. hahaha! baca betul-betul fiq! :P



so apa itu MTD? MTD ialah salah satu meta yang menunjukkan description tentang blog kita apabila orang Googled blog kita.. ini juga meningkatkan tahap SEO blog kita.. contoh description yang kita isi adalah dekat

Settings > Basic > Description..

ada anda isi? kalau isi baguslah, benda nih akan terpampang kat blah header anda.. tapi kebanyakkan blog mempunyai header yg mempunyai gambar, so description nih kita tak nampak..

contoh kalau aku Googled blog ak..



see? yang merah itulah description mengenai blog kita.. kalau korang Googled blog korang dan ternampak camnih, maknanya korang dah ada MTD, so xpyh buat apa-apa lagi.. :) bagi yang takde, meh ak tunjukkan.. insyaAllah, ok punye~ :)

0. Sila Backup Template Anda ( PENTING NIH! )

1. pergi ke Design > Edit HTML


2. CTRL + F dan cari pagetitle

 *** kalau pagetitle anda still mempunyai coding macam nih :
<title><data:blog.pageTitle/></title>

dan bukannya begini :
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

elok la anda ubah dengan menggantikan kod yang lame dengan kod yg baru nih.. nih juga untuk membantu SEO anda.. coding nih juga akan buatkan Title post anda dulu baru nama blog.. contohnya macam nih :

sebelum ganti kod

selepas ganti kod

kalau anda dah buat nih juga! tahniah! hahaha..

*** jika anda dah ubah dan cari blog anda dan tajuk nya still menjadi yg lame.. try post benda baru dan googled post tuh.. insyaAllah, jadi yg macam saya tunjukkan.. :)

3. copy code nih :

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'> 
<meta content='DESCRIPTION UNTUK BLOG ANDA' name='description'/> 
<meta content='KEYWORD UNTUK BLOG ANDA' name='keywords'/>
</b:if>

letakkan coding nih kat bawah code pagetitle tadi.. so nanti keseluruhan coding anda akan nampak macam nih..
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'> 
<meta content='DESCRIPTION UNTUK BLOG ANDA' name='description'/> 
<meta content='KEYWORDS ANDA, KEYWORD1, KEYWORD2' name='keywords'/>
</b:if>

 4. selepas anda letak coding nih, description untuk blog anda dah ada MTD macam saya punya! tahniah! :)

*** tapi ada lagi.. selepas anda letak coding nih, description untuk BLOG POST anda pula yang tak ade.. jom kita cek dekat sini Website Grader.. isi url blog anda dan generate report.. scroll bawah sikit dan tengok kat bahagian :

II. Optimize > D. Interior Page Description

bahagian nih pasal description untuk BLOG POST anda.. kat situ anda akan nampak yang blog anda tiada BLOG POST DESCRIPTION.. kan? ini juga tak elok untuk blog anda.. so ape yang anda perlu lakukan?

5. letak code nih pula kat bawah code yang kat atas tadi.. :
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<meta expr:content='data:blog.pageTitle' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + ", KEYWORDS ANDA, KEYWORD1, KEYWORD2  "' name='keywords'/>
</b:if>

*** KEYWORD dia selalunya letak la benda yang korang selalu ulang ulang dalam blog.. contoh nya aku selalu letak "Salam Bloggers" so tuh kira dah macam keyword untuk Blog Post Description


6. so TOTAL CODING anda akan jadi begini..

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
    <b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'> 
<meta content='DESCRIPTION UNTUK BLOG ANDA' name='description'/> 
<meta content='KEYWORDS ANDA, KEYWORD1, KEYWORD2' name='keywords'/>
</b:if>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<meta expr:content='data:blog.pageTitle' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + ", KEYWORDS ANDA, KEYWORD1, KEYWORD2  "' name='keywords'/>
</b:if>

<b:skin><![CDATA[/*
*** pastikan juga description untuk blog anda TAK melebihi 70 patah perkataan atau 350 karakter.. ini untuk pengoptimuman blog anda :)

yes! abih dh tutorial mengenai META TAG DESCRIPTION ( MTD ).. tahu, ada yang xpaham, blur-blur, take your time kalau xpaham tanye.. sbab aku pon pening-pening time menggodek benda nih.. :)

p/s : thx kat sis Dahlia sebab bagitau Website Grader tuh.. :)


pp/s : nak tahu markah dan problem blog anda dengan SEO? klik SINI :)

16 kali Burp!!:

a n a s t a s y e a said...

So far .. code nie memang terbaik untuk pengguna blogger dalam memastikan blog mereka tersenarai dalam Engine Carian terutama Google. Namun .. terdapat sedikit kelemahan dalam memastikan keyword bagi setiap post tersenarai dalam meta tag berbanding dengan penggunaan wordpress. Apa2 pun .. nie pun dah cukup sekiranya blogger pandai memanipulasikan keyword dan seo bagi setiap post yang dihasikan ..

me, anastasyea

Burp said...

anastasyea : wahh! ade otai disinih! hahaha~ :D ya, betul mmg susah nak tackle keyword dlm blog post.. terpulang bagaimana dorg nk main dengan keyword dorg.. :D

trimas kak~ :P still learning lagi ;)

Ujang9897 said...

keyword tue nk taip ape...pastu description tue pun nk taip ape..sory bertanya

Burp said...

ujang : tang description tuh, terangkan secara ringkas ape blog anda.. cthnya macam saya, saya tulis,

personal, tutorial dan fakta yang menarik

tang keyword saya tulis,

Gombak Mali, Tutorial, Fakta,

in short, description nih cam certilah sket blog anda tentang ape..

keyword adalah kata kunci time nak cari kat google.. cthnya saya taip gombak mali.. so itu dh kire kata kunci.. bile kata kunci tuh ada yang kena kat blog kita, insyaAllah blog kita akan terlist kat result.. :)

Ujang9897 said...

burp - thanks bro...info yang best..blog kau termasuk dlm list aku..hee

Burp said...

ujang : hahaha~ mekaseh jua bro! akan ku masukkan nama mu jua~ :P

Khairul Amry Mohamad Puad said...

membantu gak ni. thanxs bro....

Burp said...

amry : ur most welcome! sharing the ilmu.. :D

yad'z said...

sound interesnting... hurm...^^

Burp said...

yad'z : sangat insteresting~ :D

sukahaha said...

bagus gak ni hehe..

Yanie J said...

hikhik..e2 hr incik bf udah wt kn..kekeke :P

usya2 tutorial ni..
nice :P

Burp said...

sukahaha : hahaha~ tuto nih penting tuk seo... :P

yanie : ececece~ bf ajerk~! :P thx! :D

yad'z said...

hehehe..... singgah lagi kat sini....

Burp said...

bhahaha~ sila laa~ :P

Yastro said...

Apsal bila aku buat description pas tu aku preview jadi "Error interpreting blog template"..poning arrr
#Meta tag tu rasanya dulu2 aku kopi dr Annsyea...aku pn dh lope dahh...