Wednesday, December 29, 2010

Home » » Bra oh Bra!

Bra oh Bra!


Salam bloggers!!!

Bra~ sejenis pakaian dalam untuk wanita.. tetapi tahukah ( especially wanita ) mengenai bra yang mereka pakai? hehehe! walaupun entry nih agak taboo dibincangkan ( taboo kah? ) tapi tak salahkan untuk kita tahu apa yang berkenaan dengan bra.. hahaha! selalunya bra dikaitkan dengan perempuan sahaja, tapi tahukah anda? LELAKI PON PAKAI BRA ! hehehe! tapi apa yang best dengan ini bra? nak tahu? jom! :)




siapa yang cipta bra? bra nih dicipta oleh Mary Phelps Jacob pada tahun 1914 yang dimana dia nih tak selesa memakai corset yang sebagai anak baju nya.. jadi, dari dok komplen, beliau pun mencipta sesuatu dari sapu tangan, tali dan riben pink.. lalau terjadilah bra yang pertama di dunia! hahaha! setelah mendapat sambutan dari keluarga dan rakan-rakan beliau, beliau mula memasarkan bra itu di atas nama "Carasse Crosby"..

semasa Perang Dunia Pertama, wanita tidak dibenarkan memakai corset kerana pihak kerajaan hendak menjimatkan besi ketika itu.. hahaha~ so Mary pun menjualkan patent bra kepada Warner Brother Corset Company dan semenjak dari itu, bra menjadi pakaian utama untuk seluruh kaum wanita :)



Tahukah anda? :


  1. Warna bra yang popular ialah warna putih ( wah! betulkah? :P )
  2. Setiap bra mempunyai 40 komponen untuk dipasang.. ( leceh gak! hikhik :P )
  3. Secara purata, seorang wanita mempunyai 9 bra dan 6 darinya selalunya dipakai ( lagi 3 pigi mana? )
  4. 27 % dari wanita akan memulangkan pakaian mereka yang mereka beli kerana tak bersesuaian dengan bra mereka.. ( errkk... jenis nih bahaya oh )
  5. Sebanyak $ 16 billion dolar dibelanja oleh wanita seluruh dunia untuk membeli bra sahaja..
  6. Bra saiz 36B makin banyak ini hari.. ( wow! hahaha! )
  7. Orang perempuan yg memakai bra boleh dipanah petir kerana besi yg ada di bra mereka.. ( kalau dah ajal... )
  8. Orang Greek paling suka tengok perempuan punya buah dada, so wanita-wanita akan try pakai sumthing yg leh push-upkan buah dada mereka supaya mereka lebih menonjol.. ( sekarang pun apa kurangnya? hahaha! )
  9. Lelaki and perempuan mempunyai tisu buah dada yg sama.. so chances untuk mereka mendapat kanser payudara adalah sama.. ( ini lagi bahayaa!! )
  10. Lelaki yg melihat buah dada perempuan selama 10 minit setiap hari, dikatakan dapat memnjangkan umur mereka 5-6 tahun... ( hanya yang berkahwin jerla yang dapat.. hehe :P )

Woopss! Jangan jadi seperti ni!


banyak betul pasal bra nihkan.. hikhik nice.. kekadang perempuan nih juga jadikan bra sebagai koleksi peribadi mereka.. beli banyak-banyak and kekadang tak pakai pon, simpan jer.. membazirr laaa.. hahaha!

p/s : lelaki cemane plak? :P

pp/s : ohh! bukan lah entry yang pervert eh!! :P

29 kali Burp!!:

Admiral Hafiz said...

hehe
nice entry!!!

haha


Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

Ainiaa♥ said...

hahahahaha , :D

+dieabella+ said...

burp pervert!haha

Wan Gerrard said...

nak panjang umur gak la dengan melihat kat buah dada =P

ummi.nur.atirah said...

bra..?? OMG >.<

zaira said...

6 daripada 9 tu sebab apa taw.

smua benda yang kita ada mesti ada yang favourite... so daripada 9 tu mestilah 6 yang favourite jadinya. faham tak?

Tuan-Belog said...

entry yg boleh menaikkan napsu tenggiling peliharaan aku nim....

Ujang9897 said...

hihihi...

Bulan said...

erkk.no comment.
tp komen gak.ahakss

Burp said...

@Admiral Hafiz hahaha~ why thank you! :D

Burp said...

@Ainiaa♥ hahaha! bestkan? :P

Burp said...

@ dieabella hahahaha! mane ade pervert!!! :P

Burp said...

@Wan Gerrard bhahaha! ko kawin dlu oii! :P

Burp said...

@ummi.nur.atirah kenapa? tak percaya? :P

Burp said...

@zaira hahaha! yelah kak! paham! xleh nk lawan org yg lebih tau! hahaha :P

Burp said...

@Tuan-Belog pfftt! hahaha! jgn oh! ak xnk bertanggungjawab! hahaha

Burp said...

@Ujang9897 hahahaha! hang suko noo~ :P

Burp said...

@Bulan hahha! nape terkedu? :P

krolfiore said...

bahaya ko ni wan....ish3....

Burp said...

@krolfiore hahahaha! ak bahaya?! ko lagi bahaya!

Khairul Amry Mohamad Puad said...

nice entry. hehehe..... tak tahu komen lebih. sebab aku tak pakai bra. hahaha

Burp said...

@Khairul Amry Mohamad Puad ahahaha! ak pon xpkai bra~ tapi, best tau apa yg ada ngan bra nih.. :P

dyba gula-gula said...

kuikuikui...
giler gak info sal bra...
hidup org gombak!! huhu;p

dyba gula-gula said...

bace nih,,,,,hahaha ;p
http://sweetdyba.blogspot.com/2010/12/jom-jaga-dada.html

Burp said...

@dyba gula-gula hahaha! nice entry yg awk ade~ :D

Mijie said...

haha..bnayak plk komponen pada bra nie ek..haha

shada wentz said...

*pengsan* HAHA

Burp said...

@Mijie ahaha! tuh ar! tgk simple jer~

Burp said...

@shada wentz bhahahaha! tlgggg!! :P