Friday, November 26, 2010

Home » » Melahirkan Anak Dalam Air?

Melahirkan Anak Dalam Air?


Salam and Evening BloggerS! :)

harinih saya nak share ngan korang pasal beranak dalam air.. haaa~ mesti banyak yg pelikkan? betul ker beranak dalam air? possible kah? orang ke binatang?yaa! possible~ dan bukan binatang mcm ikan paus tuh... tetapi MANUSIA.. jom kita tengok... :)




mungkin ramai yang tidak tahu, adanya istilah beranak dalam air a.k.a waterbirth.. waterbirth nih dilakukan oleh orang yg nk terberanak didalam tub yg mengandungi air bersih dan suam-suam.. waterbirth nih telah dilakukan di negara Eropah selalunya.. dimana hospital mahupon bidan terlatih boleh melakukannya.. :)

adanya, beranak dalam air nih bukan main-main.. ada benefit dari beranak di darat.. antara benefit dia ialah
PADA IBU

1. Apabila didalam air, keapungan si ibu tersebut boleh menyokong tisu badan mereka dari tekanan dari ligamen dan tulang.

2.Apabila dalam air juga, berat si ibu menjadi kurang dari beranak dari atas katil.. mereka jugak ley cari bagaimana posisi yg mereka selesa utk beranak..

3.Apabila dalam air, si ibu lebih relax dan tenang.. ia juga menolong si ibu mengurangkan hormon stress mereka apabila hendak melahirkan anak..

4.Apabila dalam air, si ibu punye cervix lagi senang terbuka untuk membenarkan bayi keluar.. ini sangat berkesan kalau si ibu tuh ada problem dengan pembukaan serviks..

5.Apabila dalam air, ibu-ibu lagi senang nak bernafas dan ini boleh menghilangkan masalah asma, jika ada ibu yang menghidapinya..

6.Apabila dalam air, si ibu juga senang melalui stages dalam beranak.. dimana, proses beranak nih lagi senang laa..

UNTUK SI BAYI

1. apabila dalam air, bayi lebih comfort sebab dorang punye enviroment adalah air dan enviroment air nih lebih kurang enviroment time dorang dalam perut ibu lagi..

RISIKO!!

Dalam benefit, ada juga risiko dalam melahirkan bayi dalam air nih.. antaranya ialah :

1. Tub yg disediakan oleh hospital maybe xdibersihkan bersih2 dulu seblom ada ibu yang nak beranak..

2. Dalam air juga maybe ada bakteria yg boleh membahayakan bayi yg tiada nk imun apa lagi..

3.Bayi juga mungkin boleh lemas apabila dorang bukak mulut dorang ble keluar dari serviks ibu mereka..

nih adalah contoh video orang beranak dalam air..



haaa~ saya yang menengok nih pon takut.. huhu~ terigt camane seksanya ibu yang mengandung.. so sygilah ibu-ibu anda.. mereka dah bersusah payah untuk melahirkan kita kat dunia nih.. oh! sila amik nih sebagai pembelajaran.. bukannya video lucah! :)

p/s : Sesungguhnya, syurga di bawah tapak kaki ibu...

27 kali Burp!!:

Afiq Bukhari said...

haha video last tu xleh censore ke?? :D

GombakMali said...

bhahhaa~ ak xbape nk reti... bile lagi nk belajo nih? :P

Firdani said...

komen dlu stg bru tgk vdeo..hehe

bru tau leh beranak dlm air..gagaga..anak 2 dh bsar nt mst pndai berenang..keke

GombakMali said...

firdani : bhahaha~ tau xpe.. kluar2 trus dkt ngan air.. hahaha

Abu Luqman said...

salam ziarah sini....dulu ada tgh live kat video..best tau

GombakMali said...

dulu ada live kat video? video sape?? :O

tomatokering :) said...

bagos la entri nie..
tp takut..ngee~~

GombakMali said...

hahaha~ perhatian kepada awak yg akan jadi mother-to-be.. :P

Freaky F said...

pergh takut aku tgk video tu..huhu

GombakMali said...

freaky f : hahaha~ anda tidak keseorangan.. ak yg tgk, ak lak naik neves.. xtaw la ble dh berbini nt klu bini mntak teman skali.. hahaha

Ummi Hanie said...

dah lame sy search bnd ni , tau pun dr kakak sy sbb dia ada pngalaman tu sndirik ! dia dok kat NZ nunn..

GombakMali said...

ummie : ohh~ kat Malaysia dah ade ek? hahaha~ NZ? NZ atas ke bwah? :P

Zaer!! said...

Halamak wan.video tu scary doh!

Ummi Hanie said...

ehh..kat malaysia belum ad ekott..sy kate kat NZ..new zealand...:)

GombakMali said...

zaer : hahaha~ xyah tgk dow.. ak tgk pon goyang..

ummi : ohhh~~ hahahaha~ sy igt NZ lain.. NZ kedai mamak~ :P

♥-- emieysandra --♥ said...

oo..ade jugak cara beranak camtu ea..baru tau

Skype Crew said...

lame ak xsinggah sini..tiba2 ble singgah ko bt en3 18 sx plak..adooii..hahaha..

Aku Disabotaj Oleh Nuffnang

Kalamhati said...

macam2 cara nak bg mudah bersalin ni ek..huhu barat la biasanya pelopori benda2 baru cemni kan..huhu

nany said...

mcm takot jea nk tengok =.=

saiazuan said...

wah gempak2.. mane lu dpt info2 nie.. best2 la..

GombakMali said...

emieysandra : hahaha~ tuh ar.. pelik2 dorg nih..

skype : nih pembelajaran yer~ hahahaha..

kalamhati : klu gune ayat al-quran insyaallah lagi senang~ :)

nany : hahaha~ jgn tgk~ sye tgk pon nebes~

saizuan : hahaha~ bese2 jer bro.. pakcik google br~ macam2 ada~ hahaha :)

ProfHariz said...

Untuk kurangkan sakit ke dalam tub tuh?

http://profhariz.com

GombakMali said...

profhafiz : ye saye~ seperti aper yg diwar-warkan didalm info yg saya listkan~ :)

|| NaFiRaa || said...

haih.. takut eh nak beranak lam air.. takut lemas.. akak bukan reti berenang pon..muahahahaha

Burp said...

nafiraa : hahahaha~ dlm tab jer kak~ takut baby tuh yg lemas klu dier ade terbukak mulut dier.. huhu~

Akma said...

@Ummi Hanie salam, ummi. saya Akma. boleh tak nak dapat kan private email awak ? kalau boleh, nak tahu pasal kakak awak yang lahirkan anak secara waterbirth. thanks :)

Akma said...
This comment has been removed by the author.