Friday, December 31, 2010

Home » » Tutorial : Nak Tahu Siapa Copy Gambar di Facebook

Tutorial : Nak Tahu Siapa Copy Gambar di Facebook



Salam Bloggers!

harinih cekgu Burp nak mengajar korang bagaimana nak periksa siapa yang ambil gambar kita tanpa kebenaran.. manelah tahu kan? ada orang kat internet nih guna gambar kita, copy dan edit kat Photoshop jadi gambar yang tak senonoh ke? atau copy gambar kita dan buat profile facebook yang palsu? kita tak tahu semua tuh.. alih-alih nama kita jugak yang busuk.. tapi dengan tutorial ini, InsyaAllah, semua gambar yang dicopy di Facebook, Myspace, Friendster dapat kita ketahui! cemane? jom! :D




memula sekali ialah :

Facebook the one and only Burp! :P

1.  COPY image url dari profile picture Facebook anda.. 






2. pergi ke TINEYE.com.. kerana dengan menggunakan laman web ini, kita akan cuba jejak siapa yang pernah gunakan gambar kita di tempat lain di internet..laman web nih juga tidak memerlukan anda register ape semua, free of charge! hehehe.. PASTE url tadi sepertimana dalam gambar di atas..
*** korang juga boleh masukkan gambar secara manual dari komputer korang untuk cek siapa yang gunakan gambar korang..
sila refer 

3. tadaa! tengok, berapa RESULT yang ada lepas korang masukkan url tuh, macam saya punya gambar LOTSO ni, banyak yang gunakan di internet..  
*** kalau result korang 0, tak bermaksud gambar korang tak kena copy, ( atau anda tak fofuler,ahhaha! gurau! ) mungkin laman web tuh tak sempat mencari seluruh internet.. internet nih besar~~ :) so precaution is a must for you...
selain dari nak cek siapa yang guna gambar kita tanpa kebenaran, benda nih pon leh cek profile yang palsu di facebook.. manelah tau kan, ada awek / balak hensem yang cantik nak ADD anda tapi menggunakan gambar orang lain untuk mengenakan anda.. so waspada lah yer? :)

p/s : jangan bermain kayu tiga.. setialah pada yang satu... wawawa tetibe! :P

18 kali Burp!!:

Afiq Bukhari said...

hahaha cepat betul cikgu burp ni post entry :D

Burp said...

@Afiq Bukharikahkahkah! well encik afiq~ :P

nuyuEna said...

wah..buleh tau jugak rupenye kan..xpernah tahu lak..haha

mia said...

"jangan bermain kayu tiga.. setialah pada yang satu..."

haha.. ttbe ayat ni kluar:P

zuar said...

macam best je ni...nak try..nak try..^_^

►AdamXis◄ said...

orite gak nie...leh spy

Kamil ace said...

ni berguna ni , tp ak tak yah pkai kot, x femes, spe nk amek gmbr aku..hahahha

SyoknyaDownload said...

adoii..ada gay guna gambar aq...

thanks for sharing


i follow

aisya arifin said...

ouh boleyh saya buat review ?
HAHAH untuk dishare semula+tambah link tuan owner nie.

SweetSyaza said...

info sgt serbaguna..thanx!!! :)

Burp said...

@nuyuEna hahaha! ape saje buleh ena uii! :P

Burp said...

@mia hahaha! tah! :P

Burp said...

@zuarsilakan bro!! :D

Burp said...

@►AdamXis◄ betul! spy kot2 ade org tipu anda! :P

Burp said...

@Kamil ace bhahahah! mane ang tau?! :P

Burp said...

@SyoknyaDownload hahaha! adoyy! gay plak! :P

Burp said...

@aisya arifin kalau macam tuh bulehh aje! :D

Burp said...

@SweetSyaza cecame~~~ ahaha :P