Wednesday, December 1, 2010

Home » » Tips : Jom Belajar Bahasa Inggeris

Tips : Jom Belajar Bahasa Inggeris


Salam and Evening Bloggers!

kita tau yang BI nih penting untuk kita berkomunikasi pada masa sekarang.. student kat U selalu diberi assignment dan assignments nih sumenyer dalam BI.. kekadang, kita tak mau la BI kita terpeleot kat bende-bende yg remeh yg mungkin jugak leh kurengkan markah kita.. ada juga yg terfikir, nk post status kat FB dlm BI.. tapi adakah kita tau, sentence kita tuh betul ka idak?

so hari nih saya nak share cemane nak improve kan lagi BI kita.. xbnyak, sedikit pon jadila kan? :)




selalu masalah yang kita hadapi adalah masalah GRAMMAR.. saya smpai skang pon tgh cuba memahamkan dan praktik kan hukum dalam GRAMMAR BI nih.. hehehe.. ada juga masalah dengan SPELLING.. kekadang SPELLING silap, kena bahan dgn bebudak yg suke bahan.. hahaha~ :P

so hari nih saya ada beberapa website yg berguna untuk kita gunakan dalam improvekan BI kita.. salah satunya ialah Spell Check.. dalam website nih dia offer untuk cek kan SPELLING, GRAMMAR dan THESAURUS.. so dari situ blehla kita belajar sket mana silap yang slalu kita buat.. :)

mungkin ada yg tak tahu, dalam MICROSOFT WORD pon ada juga checker mcm nih.. macam mane kita nak akses dgn benda nih? senang aje~ p kat REVIEW > SPELLING AND GRAMMAR atau pon tekan [F7]..

contoh menggunakan WORD :


contoh kesilapan...

tekan [F7] untuk membuka dialog box..double click dekat suggestions yg mane elok..

complete! yeah! :D

tapi menggunakan benda nih kekadang ada yang xbetul.. so kita sendiri kena faham BI tuh sendiri.. checker seperti nih just nak check benda yang minor shaja.. selamat mencuba! :D


p/s : study... study.... 

15 kali Burp!!:

xfatynx said...

hehe. sy pn slalu spell check :P

Burp said...

hehee~ betul2~ klu dok ngan dak2 suke membahan.. adess~ abeh laa~ :P

NuSaNa NoSa 91 said...

wah3~~ tp keen suke cek 2-3 kali.. mls nk guna checker.. he3~ ^_^

Burp said...

nusana : dh terer laa nih cter dier? huwow! hahaha :)

Muhammad Syam Kushaini said...

wah!thanks 4 the info..

Far8 budak baik said...

selalu budak engin ar yg kantoi kat bi ni hihihi..

Burp said...

syam : hahaha same2 bro! :D

far8 : hahaha~ selamat ak bdak akaun.. ahaha

aReTikZ said...

Kalau BI tukar jadi BE amcam? haha.. BI masih lagi low.. kira satu learning sesi la ni.. tp.. memang perlu sendiri juga yg cek it out.. ahakz..

Burp said...

aretikz : hahaha BE tuh rezki! hahah~ yeap bro, kite kene check gk maksud ayat tuh.. die xdetect ape yg nk disampaikan, tapi dier cek hukum jer.. :)

cik nUnU said...

yeh...
study-study ^_*

MuJE said...

sampai sekarang aku tak reti-reti english...huhu



- MunzirShafie [dot] Com

Burp said...

cik nunu : hahaha~ stdy smpai bile2 :D

muje : hahaha.. pntu blaja sntiasa terbuka bro! :D

Ibnu Darwin said...

dalam exam ade ke spell check?? hehehe...

-Si Riang-Riang- said...

I know, right?! The grammar mistake made it more laughable. ;)
And I refuse to be one of those. lol.

Burp said...

ibnu darwin : hahaha~ x, nih untuk klu ade assignment ke nt~ :P

riang-riang : ahaha~ yes~ grammar and spelling.. even one never mean to do it.. :P