Friday, December 10, 2010

Home » » Tutorial : Jom Buat Spoiler Tags!

Tutorial : Jom Buat Spoiler Tags!


Salam Bloggers!

haaa~ arinih cekgu Burp nk ajar anda bagaiman nak buat spoilers tag.. ya, pada adik-adik yang xtaw lagi, lehla rapat-rapat dok dengar ape cekgu Burp nak cakap eh... hahaha~ ape gune spoiler tags? spoiler tags adalah tags yg sesuai  kita nak buat spoiler sesuatu info kat orang lain yg xtau info tuh..

cthnya : A dh tau ending cerita Harry Potter, B xtgk lagi cerita tuh.. si A ley buat spoiler dctuh dengan gtau B ending cerita tuh.. heheh! tuh kira spoiler laa.. dah! ckup bercakap!

jom kita buat spoiler!! :P




ikut the steps :

1. Baca Bismillah dahulu ( yg beragama Islam) :P

2. Bukak tab DESIGN > Edit HTML dan "TICK" kat Expand HTML.. Before anda ubah apa-apa, sila SAVE dahulu template anda eh... nih untuk keselamatan negara!



3. sekarang CTRL + F, cari ]]></b:skin>










4. pastekan kod nih SEBELUM kod tadi :



.spoilertop{

background: #E4EAF2;
border: 1px dotted #000;
border-left: 4px solid #8394B2;
color: #000;
font-weight: bold;
font-size: 10px;
margin: 8px auto 0 auto;
padding: 3px;
text-decoration: underline;
}

.spoilermain{
background: #FAFCFE;
border: 1px dotted #000;
border-left: 4px solid #8394B2;
border-top: 0;
color: #465584;
padding: 4px;
margin: 0 auto 8px auto;
}



5. cari kod  </head>







6. pastekan kod nih plak SEBELUM kod tadi :



<script language="JavaScript" type="text/javascript">
function openClose(id) {
var obj = "";


if(document.getElementById) obj = document.getElementById(id).style;
else if(document.all) obj = document.all[id];
else if(document.layers) obj = document.layers[id];
else return 1; 


if(obj.display == "") obj.display = "none";
else if(obj.display != "none") obj.display = "none";
else obj.display = "block";
}
</script>





7. Savekan Template anda.. so skang cane nk buat spoiler tag? time nk posting, anda p kat EDIT HTML kat sebelah COMPOSE dan pastekan kod nih..


<div class="spoilertop" onclick="openClose('YOURSPOILERID')">» Click to show Spoiler - click again to hide... « </div>
<div class="spoilermain" id="YOURSPOILERID" style="display: none;"> THIS IS YOUR SPOILER CONTENT </div>

**perhatian! : tang YOURSPOILERID tuh, anda kena UBAH ikut citarasa sendiri.. time nak ubah tuh kena ada huruf dan nombor.. contohnya: lala1, spa34.. apa-apa jerla.. dan pastikan dua-dua kod sama kat YOURSPOILERID tuh..


8. nih contoh dia.. :

» Click to show Spoiler - click again to hide... «




siap! tahniah! anda dh ade spoiler sendiri... hahaha~ nak tau ending cerita Harry Potter yg sebetulnya? klik kat spoiler bawah nih :

» CEPAT! TEKAN UNTUK ENDING HARRY POTTER «

10 kali Burp!!:

Cik Ekin said...

tutorial yang berguna.
eh benda ni bukan boleh digunakan kalau guna template yang ada read more tu je kan? :)

Burp said...

cik ekin : hahah xderla.. xde read more pon boleh pakai~ :)

hans said...

owh
macam tu caranya
nak buat ker tak?
berfikir

P/S : Blog Gua Kena Tegur Oleh Blogger

Burp said...

hahaaha~ nak buat pon boleh~ xnk buat pon xper~ :P

mie said...

ooo..
baru gue tau..
heheee

Burp said...

mie : iya dong! ahhaha :P

Izzat Aziz said...

Macam dalam forum je..hehe
biasanya kalau review filem memang tulis habis dah.. kalau terbaca memang akan tahu lah jalan cerita.

Burp said...

dalam forum? hehehe~ wa ade join forum, tapi forum museln cerilive.. hahaha :P

jln cerita.. tapi die xgtau ending.. :P

amira said...

tak berapa nak gfaham kegunaannya.. huhu

Burp said...

hahaha~ kegunaannya nk buat spiler kat org...