Sunday, December 5, 2010

Home » » Bunyi-Bunyian Dari Badan

Bunyi-Bunyian Dari Badan


Salam Bloggers!

arinih ak nk cerita sedikit pasal bunyi-bunyian dari dalam badan kita kluar dari mulut... oh no no no~ bukan kentut.. kentut dari pintu "BELAKANG" nih ak nk crita pasal bunyi yg ikut dari pintu "DEPAN" iaitu mulut kita... mungkin korang dh leh agak an? pandai! iaitu bunyi SENDAWA (BURP) dan SEDU (HICUPS) hehehe~ :P





SENDAWA


atau name English beliau ialah BURP.. sendawa nih datangnya dari angin / udara dari perut kita..cemane angin ley masuk dalam badan kita? makan angin ke? haha~ tapi nih blaku time kita makan makanan or minom air, dimana kita akan telan sekali dengan angin / udara.. so apabila udara / angin nih dh masuk, ianya terasa nak kluar dari badan.. so flow dier dari perut > esofagus > mulut..

so antara penyebab sendawa nih berlaku ialah :

  • ke-tidak-sedaran menelan angin / udara yg berlebihan
  • memakan makanan or minoman yg mempunyai gas ( air gas!)
benda nih pon berlaku apabila kita memakan makanan terlalu cepat ataupon time kita berasa nerves ( ada ke time neves sendawa? )..so cara kita nak elakkan ialah makan perlahan-lahan dan kurangkan makanan or minoman yang bergas.. sebab tuh Nabi Muhammad sarankan kita kunyah makanan 44x.. ia akan kurangkan sendawa then sekaligus membantu perut kita menghadam makanan... haaa~ contoh video sendawa yg... xsenonoh?...



SEDU

adek-beradek sendawa gak.. hehehe.. sedu nih terjadi kat kawasan dada kita.. benda nih leh jadi juga time kita makan terlalu laju a.k.a gelojoh, berasa nerves atau excited sgt or berlaku nya irritasi kat perut.. so benda nih berlaku selalunya beberapa minit sahaja.. jarang yg berlaku berminggu-minggu.. ada plak sedu berhari-hari? hehehe..

macam-macam cara nak ilangkan sedu nih contoh dia : 
  • minom air banyak-banyak
  • letakkan lujung lidah kat lelangit
  • bernafas gune paper bag
  • ataupon terkezutkan orang time nih dier xsedar.. (hmm....)
so bunyi-bunyi an nih xde gune pon kat badan kita dan xjuga membahayakan diri seseorang tuh.. kekadang kalau overeacting macam sendawa pnjg-pnjg or sendawa kat muka orang... maksudnya menempah siap satu penumbok kat muke.. hahaha

p/s : Burp.. nama saya kat shoutmix / cbox anda! :P


10 kali Burp!!:

EmanCloud said...

hahha oh~. tapi kan ari tu tgk kat ripleys. ade org sendawa bertaun2. sian die.

r-mean said...

owh..ok

apih el nino said...

Yang sedu tu. Ingatkan bernafas dalam ego, rupanya bernafas gune paper bag. Hahaha...

amira said...

uhuhu.sebab itu lah besederhana ketika mengunyah.. lagi satu ley bantu sistem penghadaman gak

Hahazirah said...

ada org ckp sedu tu tandanya kita semakin membesar..

Burp said...

emancloud : bertaun? pergh.. bapak xbest nyer...

r-mean : hahaha~ ok!

apih : hahaha~ ego dengan tersedu2? :P

amira : betul.. Nabi dh ajar.. tapi kita yg xreti nk ikut.. huhu..

hahazirah : ekk? tuk budak kecik ke org besar? :P

g@Ry DaNi@L said...

blogwalking here and follow ur blog.. follow me back k..

http://gary-danial.blogspot.com/

Afiq Bukhari said...

JOM JOIN SEGMEN BARU NI - BlogLarian

nas said...

aku selalu sendawa bila time sejuk2 makan nasik yg sejuk..hehehe



apa motif status SPONGEBOB dan PATRICK dalam facebook??

Burp said...

nas : mkn nasi sejuk baru sendawa? hahaha~ pelik tuh~ :P