Tuesday, December 21, 2010

Home » » Tutorial : Mari Kira Markah SEO Blog Anda

Tutorial : Mari Kira Markah SEO Blog Anda



Salam bloggers!!

Hari ini aku nak kongsi satu benda dengan korang semua, benda nih boleh menolong kita nak tau seberapa mesra SEO blog kita nih?kita tahu SEO atau Search Engine Optimization nih penting buat satu-satu blog itu.. bila blog mesra SEO so senanglah enjin carian seperti Google, Yahoo, Bing dan lain-lain lagi nak cari blog kita.. kan? :)


memperkenalkan SEO DOCTOR.. nihlah nama benda yang akan menolong kita bagaimana nak tahu blog kita nih mesra SEO ke tak.. bukan setakat blog kita ajer, tapi blog orang lain juga..

so bagaimana nak tahu benda nih membantu atau tak? meh kita tengok apa features yang ada pada SEO DOCTOR nih..


* sebaik jer korang install add-on tuh, benda tuh akan terletak di bawah browser korang cam yg ditunjukkan..


** bila korang klik dekat gambar bendera tuh, akan keluar seperti gambar diatas.. disini korang leh tengok berapa markah korang dan problem SEO yang korang hadapi.. seperti H1, H2 tags, web analytics dan macam-macam lagi..




*** kalau korang right-klik dekat kawasan tuh, korang akan dapat macam gambar kat atas nih.. salah satu contoh features SEO DOCTOR nih, boleh tolong beritahu korang, site mana yang ada backlinks blog korang, berapa rank alexa blog korang, dan macam-macam lagi...

kebanyakkan orang yang aku tengok, akan mendapat bendera merah! nih bermakna korang kena perbaiki lagi elemen SEO blog korang.. bendera kuning pon ada, dimana blog korang xberapa kritikal macam bendera merah dan bendera hijau menandakan SEO korang ok.. common problem blog yang aku nampak ialah H1 tags.. 

Download : Add-on Mozilla
Web Page : Prevolac

p/s : majulah SEO untuk semua!! :D

15 kali Burp!!:

DaHLia said...

utk mozilla jer ke? chrome bole x?

Faisal Abdullah said...

nice-nice..dah cuba pun..hehe

Terbaru: Percaya tak yang korang boleh dapatkan 15 ribu visitor seminggu?Tak caya mari baca ini dan jadilah 10 blogger bertuah!

Burp said...

Dahlia : yang saya dapat hanyalah untuk mozillah jer kak~ huhu~ :)

faisal : hahaha! nice~ :)

mira_nas said...

oh,,, siap ada Doc lagi SEO ni.. menarik~

Izzat Aziz said...

nampak menarik, tapi tak suka sangat install add on.. jadi serabut browser..hehe

Ahmad Hisyam (Tuan Direktor) said...

camne nk baiki SEO tu?

Burp said...

mira_nas : huhuhu! dahsyat woh! :P

izzat : hehehe! samelah, aku just intall yang mane best jer tul nk berblog nih.. :P

ahmad hisyam : header tag mmg selalu problem kat blog, kena cek kat html, dan header tag saya ubah dekat title post.. nanti saya buat tuto cane..

Kamil ace said...

mmg pakai bnde ni pun..hehe

Adem and Cats said...

nice tips

Adem n cats meowww

Burp said...

kamil : hahaha! nice btoi bnda nih! :P

adem : hahaha thax! :P

CIK TOM said...

thanks!

Ujang9897 said...

nk repair kasi ok cmner..

Burp said...

@Ujang9897hang boleh refer kat tutorial nak buat header tags tuh.. :)

Burp said...

@CIK TOMsame2 :D

Yusri said...

memang SEO doctor ni banyak membantu...