Saturday, December 25, 2010

Home » » 3 Filem Yang Buat Aku Menangis

3 Filem Yang Buat Aku Menangis



Salam Bloggers!

Menangis? pernah kah anda? selain dari kena tangan dengan parents, kematian orang yang kita sayang or rasa sedih sebab clash.. tetapi pernahkah anda menangis kerana filem? hahaha! hari nih aku jujur mengaku! ya! ada antara movie yang terbaik pernah menyentuh hati aku, sampai kan jatuh air mata seorang lelaki.. hahaha!




Menangis? adalah taboo bagi lelaki.. benarkah? petunjuk seseorang itu lembik kah jika jatuhnya ke atas lelaki? hahaha! i dont think so.. in fact, lelaki yang menangis adalah lelaki yang sensitif dimana dalam ati nih beb, terlalu fragile~ hahaha~  ngelabah betul!

so? ape filem yang berjaya buatkan aku menangis sorang-sorang depan laptop nih?

1. Hachiko ( Jepun )





dalam banyak-banyak filem, filem nih yang betul-betul buat aku sebak.. hahaha~ tersangat-sangat touching cerita nih.. filem nih mengisahkan anjing yang menunggu kedatangan tuan dia di stesen keretaapi setiap hari, mcm tahu-tahu jer pukul 5 tuan dia akan balik, dia dh siap bertenggek kat luar stesen.. pada satu hari, dimana tuan dia jatuh sakit dan meninggal di tempat kerja, Hachiko nih tak tahu  mengenai kematian tuan dia, setia menunggu kat stesen keretaapi itu..

walaupun dia nih dah dibawa jauh ke tempat lain dek anak perempuan tuan dia, Hachiko still pergi sendirian ke stesen itu walaupun anak tuan dia dah beritahu tuan dia dah mati.. Hachiko setia menunggu tuan dia sehingga 10 tahun dan akhirnya mati dekat stesen itu..


monumen Hachiko
kisah nih kisah benar di Shibuya, Jepun dan ada monument Hachiko dekat sana.. bestnya kalau ada haiwan yang mcm nih, setia sangat, tapi dalam hal aku, aku nak kucing laa.. :P cerita ini akan meruntun hati orang yang PET LOVER macam ak.. huhu..



2. A Moments To Remember ( Korea )






cerita nih pon sedih jugak, dimana ianya mengisahkan sepasang suami isteri yang mana isterinya menghidap penyakit Alzheimer di usia muda dan di awal perkahwinan mereka.. kira penyakit nyanyuk laa.. penyakit isteri dia nih sangat teruk sehinggakan dia tak dapat cam suami dia, tetapi dia teringat ex-boyfriend dia.. dan dia memanggil suami dia dengan nama ex-boyfriend dia sambil cakap " Sarangheyo / I Love You "

bayangkan~ isteri sendiri cakap i love you kat suami tapi dengan nama ex-bf dia.. tapi suami still bersabar sebab dia faham bukan salah isteri dia kerana memanggil dia sebegitu.. cerita nih touching oh~ sebab aku cuba letakkan posisi aku di tempat lelaki itu.. semua kenangan dorang hilang macam tuh je.. kesian..




3. Kabhi Kushi Kabhi Gham ( Hindustan )



satu-satunya cerita hindustan yang berjaya buatkan aku sebak.. ahahha! cerita mengenai family yang berpecah belah kerana anak lelaki ( Shah Rukh Khan ) yang tak mengikut tradisi keluarga dalam pemilihan calaon untuk berkahwin, sehinggakan dihalau oleh ayahnya ( Amitabh Bachchan ) dari rumah serta keluarga tersebut.. so adik dia ( Hitrik Roshan ) try mencari abangnya untuk satukan keluarga beliau.. so? apa yang sedih kat cerita nih?

aku sedih sebab mengenangkan ibu dia ( Jaya Bachchan) yang setiap hari bersedih selepas anak lelaki dia dihalau dari rumahnya.. tak baik membiarkan ibu anda bersedih just kerana ego dan kepentingan masing-masing.. setitik air mata ibu menitis, besar dosa anda.. so dari situ aku dapat pengajaran yang, always.. always love ur parents.. sedangkan Rasulullah sendiri bersabda :

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata: Seorang laki-laki datang menemui Rasulullah saw dan bertanya kepada beliau, “Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang paling berhak aku perlakukan dengan baik?” Baginda menjawab, “Ibumu! Ia bertanya lagi, “Lalu siapa?” Baginda menjawab lagi, “Ibumu!” Ia balik bertanya, “Siapa lagi?” Baginda kembali menjawab, “Ibumu!” Ia kembali bertanya, “Lalu siapa lagi?” Bginda menjawab, “Bapamu!”

bayangkan betapa tingginya taraf ibu disisi kita? jangan biarkan ibu anda bersedih / kecewa dengan sikap anda.. sesungguhnya, syurga di bawah tapak kaki ibu.. derhaka? takde masalah... say hello to hell.. so dari cerita hindustan nih aku try tengok dari perspektif ibu dia, ape perasaan ibu aku kalau aku buat macam tuh.. dari situ dh mula sebak..

haa~ panjang bana entri aden kali nih yo! hahaha! maaflah, rajin menaip.. :P

p/s : Try put urself in their shoes, and u will know why u are crying over the film..

30 kali Burp!!:

tqaAwesome said...

2cerita dia ats tak pernah tgk lagi.
KKKG boleh la sedih.uhuk3,

ske tgk one liter of tears.cter jepon kesah benar gak.
ya Allah mmg sedih nak mam.
setiap episode nanges kott!! bukan takat bergenang dah ni bercucuran air mata den
huaaa sedihh T_T

Burp said...

tqaAwesome : haaa~ 2 citer tuh kena tgk maa~

ohh! cter 1 liter of tears tuh mmber pernah ckp sedih gile..tpi xpnah g tgk.. huhu

BalqeesAmanda said...

yeke best...nak cari jugak la cter jepon n korea tu..=)

Burp said...

balqees : best ohh~ smpaikan jdi cengeng.. hahaha :P

+dieabella+ said...

kene tengok nih..aku xnanges siap ko..hehehe

Burp said...

dieabella : feel tuh kena ade.. msti nanges punye~ huhu~

Azuan said...

hachiko tue macam best aje..huhuu

Burp said...

azuan : if u are pet lover.. dn ko mmg akan mngis.. hahaha

ayin~weeweet said...

ramai kata hachiko tu best.wahhh

Burp said...

ayin : its a superb movie... hahaha

CikGadis said...

wah. sentimental ek awk :)

Jom kenal saya :)

Burp said...

cikgadis : hahaha! sgt2 sentimental.. :P

kyo_9 said...

bro, ko x gelak sampai keluar air mata ke bila tgk Raja Lawak? :p

Burp said...

kyo_9 : bhahaha! ade ade~ :D org buat lawak lagila kuar air mata ak.. :P

Amanina said...

tengok la taw 1 litre of tears tu. nanti bagitaw nangis ke tak.

kalau tak nangis, kira hebat ah haha

fideila said...

da pena tgk cite Yamada Taro Monogatari?? citer ini memang sedih..pasal hal keluarga. every episode akan membuatkan ku menagis...cite 3 idiot pun sedih jugak..tengok lah ea. hehe

A.D.A.M. said...

AH! 3, 3 citer tu mmg sedihhhhh! ;( Aku kalo tgk citer tu byk2 kali pun, mesti nangis lagi.. Cumanya, kdg2 cover. hehe

KizZ said...

daripada 3 tu..kiz rasa a moment to remember paling menyayat hati..uwaaaaa

Jom sini,
Kiz Garden

Burp said...

Amanina : wahh! ramai yang kate 1 liter of tears tangkap leleh! nih kena cuba! :P

fideila : ppperggh! lagi hebat.. drama bersiri.. setiap episod pasti nanges~ :)

ADAM : wahhaha! same la bro! tau xper! sedih gile oh cter2 nh..

kizz : undeniable.. mmg tangkap sedu sedan.. haha :P

'AQILAH said...

2 movie pertama, memang sedih...yeah dgn ni wedding dress korea :) sedih

Burp said...

aqilah : wedding dress korea? hahaha! kena tgk! :P

Shino said...

leh tgk crite ni...best ni...kn tgk sorg2...ahaks...

Burp said...

shino : hahaha! ye~ tgk sorg2.baru feeling..xmalu la nk nanges.. hahaha :P

Fatimah -Riiko- said...

2 cite atas 2 xpnah tgk..

citer one litter of tears sedih ugak... T_T

Burp said...

fatimah : kena tgk! :P pergh! ramai ckp 1 liter of tears sedey! kena try nih.. :D

NARDtheNERD said...

aku tengok cerita hantu apa ntah haritu aku nangesss.

kesiann doe kat hantu tu. HAHA.

Khairul Amry Mohamad Puad said...

aku kadang-kadang kalau citer sedy sebak gak, usha line, tak der saper memang aku nangis doh. citer mohabbatein buat aku nangis. sedih citer tu..

Burp said...

nard : hahahha! cte hantu leh nanges juga ka? :P

khairul : bro~ lu same cam wa.. hati ada taman..hati sensitif punya... hahah :P

akmafaizal said...

3 idiots dh tgk? sedey gak... hehe

Burp said...

@akmafaizal haha! blom lagi.. nnt tgk nih nanges la nih ek? :P