Sunday, December 26, 2010

Home » » Blog : Personal atau Mengolah Info?

Blog : Personal atau Mengolah Info?




Salam bloggers!!

hari nih ak nak mintak pendapat korang sume.. mengenai jenis blog kita nih.. bagi aku, ada 2 jenis yang general sahaja.. iaitu personal blog dan blog yang mengolah info di internet dan masukkan ke blog kita..




ak terpanggil untuk buat title nih bukanlah nak menyindir sesiapa atau apa.. ak just nak mntak pendapat kamu semua, samaada kamu adalah bloggers atau yang suka baca blog.. bagi kita umum satu-satu blog itu terletak kat tangan kita, maksudnye, terpulanglah kat kita bagaimana nak mencorakkan blog ini.. kan?

ada yang suka buat pasal personal stuff mereka.. pasal bercuti, pasal dapat hadiah, pasal feeling dan bermacam-macam lagi.. dan ada juga yang buat ambil info yang menarik kat internet dan masukkan kat blog mereka WALAUPUN info / fakta itu takder kena mengena dengan hidup mereka..

ingin ak bertanya, salahkah mereka yang buat blog yang mengolah info? yang tiada kena mengena dengan hidup mereka? macam ak, ak suka cari info yang best-best walaupun takde kena mengena dengan aku.. sebab  ak jenis yang suka fakta dan info-info yang menarik.. kekadang orang tak tahu pon pasal info nih.. ada yang diantara info nih jadi ilmu, dan tak salahkan berkongsi ilmu? bukan ke itu perkara baik?

tapi apa yang ak nampak ada diantara bloggers ini tak setuju dengan cara ini.. mungkin mereka nak : blog anda, just update apa yang kena mengena dengan diri anda sahaja.. ak cakap nih bukan berdasarkan main tembak sahaja, tapi pengalaman sepanjang ak berblogging...

banyak blog yang mengolah info, ak tahu, ak pun same jugak dan ak sebagai blogger juga fikir yang tiada masalah pon nak update benda / info yang tidak ada kena mengena dengan diri kita.. ingin ak TEGASKAN BAGI MEREKA YANG BERFAHAMAN BEGINI takkan nak blog personal 100% ? kalau kau punya personal life tuh macam artis takperlah gak.. u are someone.. seorang yang public figure untuk orang baca personal stuff  kau, seorang yang terkenal.. dan kalau personal stuff kau menarik perhatian takperlah juga, tapi kalau yang biasa-biasa jer? tak ke bosan? kalau kau just seorang yang orang tak terkenal, bagaimana?

berani ak cakap yang orang just akan terus cari shoutmix kau dan cakap "SINGGAH" dan tak membaca pon entri anda.. aku juga tak kisah kalau blog 100% personal stuff ASALKAN mereka tidak berfahaman begini..ada juga personal stuff yang menarik.. :) cuma ak memang tak gemar fahaman yang macam nih..

entri nih bukanlah mencari gaduh atau mencari kesalahan orang lain.. aku pon banyak silap juga, umur blog pon tak sampai setahun lagi.. tapi bagi mereka yang berfahaman begini.. can you justify your answer?

p/s : your blog, your stuff but clear your mind and dont think negative / hate the blog that processing the info that been aired in the internet.. peace no war! :D



» Suka?klik best GB kat sini! :D «

15 kali Burp!!:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

hm...pendapat masing-masing bro...stengah buat blog tuk kongsi pendapat dia ngan orang lain melalui blog,setengah pulak buat blog tuk kawan-kawan dia jer, kalau tuk kawan-kawan memang personal la.aku lebih suka blog yang berinfo tapi tak reject terus yang sekadar personal

Burp said...

khairul : haha.. ka pon xreject blog yg personal.. tapi ak reject org yg tolak blog yg olah info..

yad'z said...

hurm.... prefer dua2.... pe salahnye blog personal nak update pasal info sekali sekala....^^

Burp said...

yadz : betul!! tah kenapa ade sesetengah xsuke blog yg update psl info.. slh ka?

CEPET said...

cepet mengolah info ke?cepet menulis berblog berdasarkan apa yg cepet pelajari..kadang2 selit2 jugak personal

Burp said...

cepet : hahaha~ terpulang kat cepet.. burp xksh pon cane blog tuh dicorakkan.. samaad 50-50 or 100%.. yg penting jgn benci / tak suke blog yg mengolah info.. bukan ke baik klu berkongsi ilmu yg kita dpt? :P

CEPET said...

langsung tak benci.hak individu..terletak pada niat masing2 berblog kn..

Burp said...

cepet : hahaha~ bagus.. cume ade yg certain ppl yg begitu..

tqaAwesome said...

depends pada orang la kan. huhu tapi kalau semua orang nak tulis pasal info je, xde variety la dunia blog ni. kalau tqa sndiri, suka baca dua2.

tgk la kalau dah bosan pasal info, bace kesah hidup org plak tapi yg menarik la. macam cik epal dia olah kisah hidup dia dengan menarik so tak boring la bace ^_^


Entri terbaru: My First Bento and Onigiri

Burp said...

tqaAwesome : betul! variety pon penting juga~ :D wah! fan cik epal eh? :P

Raihan Mohamed Isa said...

wahh encik burp...
jgn marah2 k...
kalau aku pulak, blog aku byk pasal personal life pastu kaitkan sket2 je ngan isu semasa...

tp i think x salah pun klau nak olah info dri internet...tu mcm sharing info laa kan..klau asyik bc personal life pun boring gak...mst nak tau pasal info2 yg kite x tau...

just keep blogging en.burp...
i follow ur update everyday..pasal gitar laa..rahsia tidur laa..semua tu i bc...cuma hari ni je rajin nk mengkomen...hihiii...

Burp said...

aan : exactly my point la miss aan~ :)
betul tuh, xsalahkan? tapi just saya xphm nape ade jugak org yg macam tuh.. haih.. xpola an, lain org lain rasenye..
hahaha~ terharunya i~~ :P

lassiegewdix said...

bagi lassie
better diperbagaikan dari segi isi penulisan .
mybe ade mase untuk personal .
ade mase untuk info .
itu agi buat sesuatu blog tu akan lebih menarik dah tidak bosan :)

Burp said...

lassiegewdix : betul~ tapi saya xksh juga kalau orang nak buat mane portion tuh..cuma jangan ada fahaman yang macam saya ckp~ :D

.izzati liyana. said...

woah.macam-macam.dorg jeles tuh.btw, thanks for viewing my blog yah.teruskn usaha anda.buat bodo suda kat org2 yang jeles tuh ;)