Tuesday, December 21, 2010

Home » » Tutorial : Pasang dan Baiki Header Tag Untuk Blog Mesra SEO

Tutorial : Pasang dan Baiki Header Tag Untuk Blog Mesra SEO




Salam Bloggers!

harinih cekgu Burp nak ngajo korang tentang memperbaiki Header Tag kat blog korang.. bila Header Tag ni dah dibetulkan, blog korang dikatakan akan lebih mesra SEO dan senang search engine nak cari blog korang semua :)

kalau korang blur-blur utk ape tutorial nih diadakan, boleh la baca dulu yang INI ye? :)

ape tu Header Tag? Header Tag adalah tag yang digunakan oleh search engine untuk mencari fokus utama dekat blog korang.. disini kita nak search engine tertumpu pada tajuk setiap post kat blog kita.. sebab tajuk postlah yang selalu keluar apabila orang search mengenai sesuatu dekat search engine.. kan? :)

Header Tag nih terdiri dari <h1> sampai la ke <h6> dan Header Tag paling penting adalah <h1>.. disini kita boleh simpulkan bahawa,<h1> adalah topik besar dan <h2> sampai <h6> adalah sub topik..

jadi, apa yang kita perlu buat?

0. PLEASE BACKUP YOUR TEMPLATE FIRST

1. pergi ke Design > Edit HTML dan tandakan Expand Widgets Templates

2. tekan CTRL+F dan cari h3

3. cari coding seperti dibawah nih..

<b:if cond='data:post.title'>
<h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3>
</b:if>

*** kebanyakkan template menggunakan h3 untuk posting.. kalau xjumpa try cari h2


4. ubah h3 yang bertanda itu kepada h1, contoh seperti di bawah



<b:if cond='data:post.title'>
<h1 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h1>
</b:if>

5. kemudian cari code nih ]]></b:skin>

6. pastekan coding dibawah sebelum code ]]></b:skin> tadi

h1.post-title, .post h1 #Blog1 h1, #Blog2 h1 {
border-bottom:0px Dotted #000000;
border-top:0px Dotted #000000;
margin:.25em 0 0;
padding:0 0 4px;
font-family: FONT PILIHAN ANDA
font-size:150%;
font-weight:normal;
line-height:1.4em;
color:#1c3c6f;
}
*** UPDATE! coding berwarna biru anda boleh ubah ikut citarasa anda.. pasal border tuh nak letak pon boleh, xnak pon xper :)

**** UPDATE! untuk coding nih anda boleh pastekan dekat Add CSS.. xjumpe? Design > Template Designer > Advanced > Add CSS


7. Preview dan kalau tiada error save the templates

tahniah!! anda dah berjaya buatkan SEO blog anda lebih messsrraa *ikut gaya BOB AF* :P

p/s : haiyaa~ manyak pining wooh~

7 kali Burp!!:

Shidi Shah said...

thanks

Burp said...

shidi : tade hal la bro! :D

nabilah_2908 said...

sy dh cuba...tapi kan...font tuk tittle post sy tu tk boleh tukar balik pada yg asal..font itu jadi font yg biasa...

cth :

sy gunakan font Shocard Gothic tuk tittle post...bila dah buat header tag ni..font itu bertukar jadi biasa...cuba tukar balik..tak boleh..

mcm mana nk buat tu eh..? boleh bantu..?

jom ke APA KATA HATI pulak,
BILA TELEFON BERBUNYI

Burp said...

nabilah : ohh! lupe~ awk kena tambahkan coding nih kat steps 6..

font-family: Shocard Gothic ;

Khairul Amry Mohamad Puad said...

haiyaaa...memang pining lorrr

Burp said...

amry : hahahhaa! mmg! :P

Yastro said...

Thanks bro...aku dok stadi lama sini semata2 nak isi H1 H2 tuu...