Tuesday, June 8, 2010

Home » » Weyh Manusia, Gunakanlah Aku ~!

Weyh Manusia, Gunakanlah Aku ~!





Salam and Good Morningto all~

hehe, tajuk entri nih cam cri gado jerk... haha.. well, arinih ak menyentuh sket tentang mkn menggunekan tangan~ kekadang kiterase malu nk mkn gune tgn, and slalu stick kat sudu and garfu, even dok kat umah pon~ pehal? selalu nyer, alasan yg dier bg,

mls nk cuci tgn
tgn nanti bau mknan

ini adalah alasan yg paling famos amos utk sesape yg mls nk gunekan tangan utk mkn.. yer kekadang mesti org kate "p lantak la, ak nyer hal".. mmg xslh pon kite menggunekan sudu utk mkn.. tapi meggunekan tangan, dier der benefit sendiri yg bleh kite dpt~ lagipon, pe gune org ciptakan sabun yg semerbak harum dier? basuh muka kah kat wash basin tuh? :P

kat tangan kanan kite yg kite gunakan utk menyuap makanan nih ader 10 enzim yg baik utk mencerna makanan.. lagi byk enzim kat tgn nih dr enzim kat air liur..

pastuh, slalu pas mkn gune tgn nih, kite disunatkan utk mejilat 3 ujung jari yg last.. iaitu kelinking, manis and hantu.. dikatakan, ini dpt mempercepatkan lagi proses pencernaan kerana enzim tuh tlah bercampur ngan makanan yg kite mkn td.

cube kite dok pkir.. klu kite mkn kat luar.. mkn gune sudu n garfu.. adakah kite betol2 yakin yg sudu n garfu tuh bersih cam kite basuh? inilah kelebihan gune tgn, sbb kite sendiri ley yakin yg tgn kite tuh bersih utk digunakan.. manelah tau an.. org kat blkg tuh, mmg la basuh bersih, sat lagi jatuh atas lantai, n mls nk basuh lik, kan kite dh gunekan bnde yg kotor? eww~

so utk sesape yg kekdang mls nk gune tgn.. pkirkan la lik semsk2 nyer~ hehehe~ xrugi pon kite gune tgn nih se-effective yg mungkin~ stiap yg seswatu tuh, ade kebaikan yg diberi~

Peace~ :D

5 kali Burp!!:

'AQILAH said...

patutla bila duduk rumah, asyik ke toilet je...hee

sayang said...

saya pun kadang2 gune garpu sudu sebab mls nak baso tgn .. lapa tahap gaban .. haha

GombakMali said...

aqilah : hahaha..ok la tuh..kosong sket usus2nya :P

sayang : hahaha.. gne kan aje tgn anda~ sian dier.. dier pon nk kne mje gk.. ;p

Skype Crew said...

ak stuju ngn ko bro...

klu ak mkn nasi putih kt kedai mmg ak pki tangan tp klu mkn nsi greng pki sudu & garpu tp ak mmg xsuke sbenarnya mkn ngn sudu sbb mmg kebiasaannya sudu yg dibasuh tu xcuci sgt p2 habuk2 lak lekat kt sudu tu..

klu ak tpksa gne sudu gk ak pergi basuh dulu p2 ak lap plak ngn tisu yg bersih...

ak klu bab mknan nie mmg jaga btl...hu3...

GombakMali said...

skype : hahaha.. hang tau xper.. klu cam dh terpksa tuh.. kne lap dlu sume..

ak bkan nk kutuk la, tp based on pengalaman lajdi camnih.. kkdg sudu xbersih, bermnyak2.. kkdg pggan pon bermnyk2.. ptus slra nk mkn beb :(