Saturday, June 19, 2010

Home » » Fakta Mengenai Najis!!

Fakta Mengenai Najis!!






Salam and Good Evening to all~

hahaha.. kite slalu wat aktiviti membuang.. tp ape jer yg kite tahu tentang bnde yg dibuang nih? hahaha~ fret not! arinih ak akan gtau serba sedikit.. x salah pon nk tau psl bnde nih.. at least kesihatan tentang diri kite~ :D

1. Benda nih dibuat dari ape?

Taik a.k.a name baik dier, najis terdiri dari air.. nih ley dibuktikan apabila kita sakit perut, yg smpai tercirit-cirit tuh, kebanyakan dier dari air.. dan dicampur dgn bhan seperti bakteria mati, makanan yg xdihadam, garam, lemak dan mukus dari usus besar.. nice rite? hahaha

2. Knape najis berbau mcm... taik??

Bila kite berak a.k.a buang air besar, bakteria yg menyebabkan bau busuk nih.. bakteria nih menghasilkan organik sulfur yg berbau.. kekadang, benda-benda nih lah yg menyebabkan jugak kentut kite berbau..

3. Knape najis warna coklat?

Nihlah warna yg standard eh.. warna coklat nih terjadi sebab Bilirubin yang berwarna kuning ke -orenan.. Bilirubin nih dtg dari pecahan sel darah merah dari hati dan tulang sumsum.. benda nih dikesan di dalam usus dan bile bercampur zat besi, dia jadi warna kuning-keorenan..

4. Najis warna kuning?

Betul ker? ader? yer ader~ najis yg warna kuning disebabkan oleh Sindrom Gilbert yang dihadapi oleh sesetengah orang, lelaki terutamanya di dalam waktu remaja.. orang yg menghidapi sindrom nih disebabkan oleh sel darah merah x diproses seperti orang biase.. hahaa.. jangan terkejut klu tetibe ternampak taik mcam warna pisang.. Sindrom Gilbert x membahayakan orang yg menghidapinya :)

5. Najis warna hijau?

Pon ader jgak~ selalunya baby yang ader taik warna camnih.. nih disebabkan zat besi dlm baby xdiserap dgn betul atau dtgnyer dari cecair garam yang dtg dari hati.. orang yg sihat jugak ley kena camnih sebab dorg mkn makanan yang kaye dgn sayur-sayuran.. pendek kate vegetarian ar.. ada juga dorg terkena sbb makan makanan yang tinggi dgn pewarna seperti aiskrim..

6. Kenape boleh cirit-birit?

Haa~ ade byk sebab orang boleh kena cirit-birit nih.. nih terjadi sbb air xsempat diserap dlm usus dan terus ke usus besar... antara sebabnyer adalah, dijangkiti bakteria or virus, irritasi yang berlaku sbb makan yg x biase dimakan, dan produk susu.. cirit-birit bahaya sbb korg ley kekurangan air dalam badan.. kalau ak terkena, ak slalu minom teh o keras/kaw.. nih mmg slalu berkesan.. :)

7. Panjang ke taik nih?

Hahaha.. yes, taik kita slalunyer panjang or linked antara satu sama lain.. klu kite pernah tgk iklan mainan Play-Dough tuh.. haa, ianya panajng xubah cam taik kita gak, kecuali kita potong dier.. same cam sistem bdan kite, kalau kita mcam teran kuat2 selalunyer taik tuh akan terptus2.. klu kita flow mcam biase.. tgk lah camane pjg dier.. hahaha..

8. Taik kita slalu terapung dalam air?

Taik yg terapung dalam air ni disebabkan tingginya gas dalam taik tuh.. so tahap keapungan dier lagi ringan dari air sbb tuh dier terapung.. orang kate, ble taik trapung, meaning, org tuh lagi sihat dari org yg taiknya tenggelam.. haa~ cek! hahaha

9. Knape time buang air besar rase panas-panas?

Haaa~ ade jugak kes camnih, dimana, slalunyer disebabkan orang tuh mkn mkanan yg pedas-pedas or yg berasaskan pepper... pendek kate yg terlampau pedas arh~! haha..

10. Makan daging effek taik kite?

Yes~ makan byk sgt daging akan buatkan taik kite lebih berbau sbab daging nih ble diproses sbnarnya adalah protein yg kaye ngan sulfur.. sbb tuh, taik mcm kucing, anjing or haiwan yg makan daging, taik dorg lagi busuk berbanding dengan haiwan yg makan tumbuhan seperti lembu, kambing..

so tuhlah antara fakta-fakta yg ader tentang najis nih~ hahaha.. have a healthy lifestyle and ur najis also will be healthy.. :)

Peace.. :)

14 kali Burp!!:

Aina Debby said...

..........[speechless]

Afiq said...

taik adalah bahan buangan yg xternilai..bagus wan ko buat pasal nih. da cek ke ko nye?wakakak ;p

GombakMali said...

aina : hahahaha~ xder yg benar mlainkan kbenaran..

afiq : wakakaka! berak adalah satu nikmat dunia..hahaha jgn ckp org.. ko?

~Nani3@InTaN~ said...

nice entry...haha kelakar but very informative..xpenah taw pun.. :)

cemomoi said...

hohhh tabuuu tul n3 ni, nice

nuyuEna said...

ok..ak suke entry ni..lau ak taruk kt fb ni..kompem rmai komen..hehehe~

GombakMali said...

nani : hahaha.. now u know~

cemomoi : hahaha.. it doesnt said anything bout sex pon.. nape tabu? :P

nuyuEna : hahaha.. ley ajer.. tp credit to me~ :)

hidayat said...

jadi belajar biologi ni..hihihi..info yang bagus.

GombakMali said...

hidayat : wakaka.. blajo2 :)

Bert said...

sakit perut..

GombakMali said...

berto : hahaha.. lek lu~

Vanilla Popsicle said...

hahahaha. tak pernah aku rasa mau google pasal ini. tak sangka aku baca kat sini. hee informatif. tenkiu.

GombakMali said...

vanilla : hahaha~ same2.. best an psl taik? :P

missamy said...

study bi0 ek ?
btw , nice entry :)