Thursday, June 24, 2010

Home » » Mari Bermain Dengan Otak~!

Mari Bermain Dengan Otak~!



Salam and Good Evening to all~


ahaa~harinih sy nk ajk korg semua bermain dengan otak anda menggunakan bunyi-bunyian... haha... ohh yeah~! tapi seblom tuh, ape tu gelombang otak? Gelombang otak or brain waves adalah satu siri gelombang elektrik yg ade kat dlm otak kite dan mempunyai 4 jenis gelombang iaitu ; Alpha, Beta, Delta dan Theta.. so pekebende sume nih? jom! tgk satu-satu...

Beta : Gelombang nih berlaku time kita berasa alert, takut dan panik..

Alpha : time nih otak kite relaks dan berasa tenang..

Theta : time nih ble kita berasa betul-betul relaks or cam bermeditasi laa.. OoooOOm~

Delta : benda nih selalu time kita tedo.. ZzzzZzzz..

sebnarnya, waves nih sgt perlahan sampai kita xleh nk catch bunyi dier.. so, ader satu teknik dipanggil binaural beats..

so, dengan menggunakan contoh binaural beats audio kat bwah yg sy bagi nih, dikatakan otak kita boleh dapat rasa tenang, dapat meningkatkan fokus, membantu dalam masalah insomnia dan bermacam-macam lagi.. so pekate korg try for urself~ :) oh ya! try satu-satu.. JANGAN play semua skali gus.. amran telah diberi.. hehehe..


Beta waves



Alpha waves



Delta waves



Theta waves



utk menggunakan nyer secara efektif, sila la gune headphones or earphones.. baring dan relaks kan diri anda dan
bukannya menggunakan speaker yer adik-adik.. hehehe :)

Peace :)

P/S : sebaik-baik beats untuk otak adalah bacaan Al-Quran.. :)








13 kali Burp!!:

aanz said...

hahaa.delta waves paling masyukk

kay-N said...

woh..haha..len kali ckp ler gne headfon awl2..haha..gne speker xjalan ek?? =pp

nas said...

camne nak dengar...??? xleh pon..huhu..klik kat situ?

GombakMali said...

aanz : hahaha.. jgn smpai pening dh..

kay-N : dh ckp dh~ huhu..jap nk merahkan..

nas : tkan kat play tuh nas..

kumfye said...

tak faham ni..zzz...tak bakat dlm sains

Dhada Yahaya said...

Wahh tenangnya otak sy ;P

nasi lemak said...

btol tu..elok kalu nk tenangkn jiwa..dengar ayat2 suci al-quran..yg tu terbaek..

bagaimana ingin terbang?disini jwpnya..

marina said...

bagusnye...

GombakMali said...

kumfye : hahah..dgr jerk bunyi tuh.. efek dier cam ak trangkan tuh..

dhada : yeker? :P

nasi lemak : hahaha.. sememangnyer.. bkan jer ati tnag..free2 dpt phala.. :)

marina : hahaha..jgn smpai mntah dh..

Aliff Nasir said...

cool!!

GombakMali said...

aliff : thx! :D

White Bird said...

tadak dengar pun.. ke dah terpekak sbb terlalu nk dengar ek..

gud info

GombakMali said...

white bird : hahaha..xley play ker?bunyi dier cam wuwuwuwuwu camtuh..