Saturday, June 12, 2010

Home » » Tutorial : Mengenalpasti Pencuri Wi-Fi ~!

Tutorial : Mengenalpasti Pencuri Wi-Fi ~!





Salam and Good Afternoon to all~

Arinih ak nk gtau korg bagaimana nak kenalpasti klu ader org2 yg xdiketahui mencuri Wi-Fi kat umah kite~ hahaha~ bkan kedekot, tapi bygkan, dhla senang2 dpt connect, pastuh camane klu org tuh gne line anda utk men-torrent, dimana, aktiviti men-torrent nih adlah salah satu aktiviti yg mkn byk bandwidth line kite, dimana, line kite akn jd lem.. cemane nk BW nih~??

pastuh, mane tau org2 tuh buat malicious attack kat comp korg, seperti, hacking, anto virus.. klu anto duit ka xper gk~ hehehe..

fret not~ arinih ak ak try guide korg cemane nk trace org2 yg gne without izin kite~ senang ajer, ianya melibatkan hanya bape2 steps shj~ :)

  • open mane2 tenet browser, and masukkan ip korg.. tuk cari ip korg, mule2, tkan Start pastuh cri cmd.. pastuh tulis ipconfig kat dlm cmd tuh n cari default gateway.. tuhlah korg nyer ip address.. then copy no tuh, masukkan kat browser tenet korg..
  • isikan router pyer username and password..

CTH ; Linksys Router>> username : (blank), password : admin
Netgear Router>> username : admin, password : password
Dlink Router>> username : Admin, password : (blank)
Siemens Router>> username : admin, password : admin

klu korg xjumpe router korg nyer password and username, slalu nyer dier ader kat bwah router xpon korg leh visit ke http://www.portforward.com kat cnih korg ley retrive password korg, xpon gne ajer pakcik google~ :D

Orite, rasenyer part nih korg dh dpt masuk ke dlm menu router.. so nk tau sape yg masuk kat line kite, *steps2 nyer adalah ;

1. Pergi kat Setup Bar
2. Scroll spi korg nmpak "DHCP Server".. klu dier disable, enable kan
3. Klik kat "Status" tab then p kat "Local Network" nyer tab under "Status" tab tuh
4. Lastly klik kat "DHCP Clients Table".. then, dier akan gtau comp name and ip dier.. under nih jgak la akan terserlah ip-ip yg mencuri korg nyer line~

*steps yg ak tunjukkan nih menggunakan contoh router ak iaitu LinkSys WRT120N.. take note, maybe kat steps nih, functions may varies..

Peace~~ :)

14 kali Burp!!:

Ery Farieha said...

nice info
haha
tp sll wifi yg psg kt umah ade password kan?

q-nizam said...

good info geng..anyway better buh password..

Mijie said...

good entry..nnti org x berani ar curik WiFi kita kan..hihi

Dhada Yahaya said...

Kita yg byr bulan2, sng2 mereka nk guna free . Ta patut ta patut an ;P

GombakMali said...

ary fariha n q-nizam : hehehe.. mmg ader password.. tp klu kne hack? cam WPA.. encryption dier xkuat.. :)

mijie : hehehe..jmp pkul jerk :p

dhada : taaw xper~ kite bkan bkk kdai cam starbuck~ huhu

rutikeben said...

good info geng,aku slalu curi aku punye wifi sndri je..eh mksud aku pkai wifi strmix sndri..ekekek

GombakMali said...

ruti : hahaha~ nt ak ajr cane nk curi org nyer lak~ :P

Boyachilles said...

tak kira orang curik ke hape ke,, aku dah klik nuffnang kau...ha ha ha ...

rutikeben said...

aku komen sama cam boya atas nih..dah click nuffnang..hahaha

yahaya said...

kalau guna P1 wimax cam mana pulak.

GombakMali said...

cube try masukkan ip add kat browser.. n klu dier prompt any password n id, try boh dua2 nyer admin admin.. p1 wimax sy xpnah cube lg.. huhu

Iza said...

Salam...
Firstly, aku nk mintak maaf.Penat aku baca, x paham dgn ayat rempit kau tu....

tp nk tanya jgk la...
Streamyx wifi kat umah bukan ke dia dah set ID dan password? Masa staf TM dtg, dia dah set pada setiap satu laptop.

Dia kata kalau ada laptop lain, kena set dulu. Sebab bila aku buka, x pyh nk masuk apa2, terus je online.

http://azilas.blogspot.com

S.I.T.I said...

walaupun tak guna wifi tetap nak komen jugak..hehe..nice info bro.. ^_^

GombakMali said...

iza : Rempit ke? hahaha.. celah mane?
klu yg TM punye router, ak xcube lagi.. sbb yg ak gtau nih utk line yg dlu pkai wire pastuh BELI router sindri utk jdikan wifi.. klu wifi streamyx dier da siap2 bg router die sindri.. :O

S.I.T.I : huhu~ thx~ gne la wi-fi.. menyenangkan.. dlu sy pon xnk gne wi-fi.. tp sjak ader laptop.. kne bli router, sbb leceh nk gnti2 wayar ngan desktop.. :)