Saturday, November 20, 2010

Home » » Tingkap Yang Sangat Berguna (pt 1)

Tingkap Yang Sangat Berguna (pt 1)


Salam and Good Evening~

haa~ harinih ak nk cerita pasal mengenali diri sendiri dan orang lain melalui tingkap~ yeap! melalui tingkap jer korang semua dh boleh cuba mengenali diri sendiri dan orang lain~ ape jenis tingkap nih? magik betol! hahaha~ tingkap nih dikenali sebagai Johari Windows (JW). ape yg ade dgn JW nih? OS terbaru ker? hahaha bukan~





JW nih adalah satu model guide untuk anda mengenali diri, meningkatkan kita punya self awareness tentang persekitaran kita, improve kan kita punya komunikasi nyer skill.. nicekan? :D
JW nih dicipta oleh 2 orang psikologi Amerika iaitu Joseph Luft dan Harry Ingham pada tahun 1955.. tua dh mereka nih.. :)

ok! straight to the point.. ape yg ade dlm JW nh? dalam JW nih dier 4 area bagi seseorang itu..

open area - area yg dikatakan, benda yg kita tahu juga diketahui oleh orang lain

blind area - area yg dikatakan, benda yg kita xtahu, tapi diketahui oleh orang lain

hidden area - area yg dikatakan, benda yg kita tahu, tapi xdiketahui orang lain

unknown area - area yg dimana, dua2 pihak xtahu..



Open Area

dalam open area, dikatakan, benda yang kita tahu juga diketahui dek orang lain.. contoh nya adalah seperti : academic qualifications, pengalaman, skills, perangai.. jenis yg kita nmpak dan dua-dua tahu pasal bnde tuh.. camane kita nk expand open area nih? kita boleh buat mcm bertanya dengan lebih lanjut lagi pasal seseorang itu.. erti kata lain, suai kenal laa~ :)
sbab tuh orang selalu wat ice breaking.. :)

Blind Area

dalam blind area, dikatakan, benda yang kita xtahu, tapi diketahui dek orang lain.. contohnya adalah seperti : gagap apabila tengah marah, susah nak buat keputusan bila orang menanya soalan.. senang citer, bnde yg orang tuh xprasan dier buat tapi kita nampak.. cam saya, saya nih bile orang tanye, "nak makan mane?" saya selalu akan cakap " ikot kau la".. dan orang akan nmpak saya nih xreti wat keputusan, tapi saya xsedar pon benda tuh berlaku~ :)

haaa~ serba serbi sedikit tentang tingkap magik nih.. kat part 2 akan saya terangkan pasalHidden Area dan Unknown Area dan macam mane nk kasi area-area nih terbukak luas~
oh yeah!

p/s : slh satu tajuk yg masih terlekat kat otak time blajo dulu :P

3 kali Burp!!:

Afiq Bukhari said...

bagus info2 ko ni :D

GombakMali said...

bhaha~ nih jer yg btul2 tlkat spi skang..

ieyza said...

teringat balik info nie masa akk study kat U dulu...akk pilih hidden area...coz biarlaa org x tahu ttg diri kiter...asalkan kiter tauuu...huhuhu