Tuesday, November 23, 2010

Home » » Mari! Tajamkan Minda Kita!

Mari! Tajamkan Minda Kita!


Salam and Good Morning!


harinih saya nk kongsi petua macam mane nk tajamkan akal dan kepala hotak kita dan cara-cara nk hindarkan dari tumpul... hehehe :)

bende nih senang jer, tapi kita jer kekadang yg malas kalau nk ikut some petua yg ader... kekadang xamik peduli pon~ :P tapi utk kebaikan bersama, xdapat buat semua, buatla yg JANGAN dibuat.. InsyaAllah, otak kita nih, xderla tumpul mane.. especially kat student-student.. kita nih dh la belajar, menghafal formula la, section dalam law.. mcm-mcm kita buat.. so ape petua dier? jom tgk! :D




THE BIG DO NOT!

KURANGKAN makan bawang besar

KURANGKAN makan berempah

KURANGKAN makan ketumbar kering

KURANGKAN menonton hiburan

KURANGKAN membaca majalah hiburan

KURANGKAN ketawa yang panjang atau terbahak-bahak

KURANGKAN minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)

KURANGKAN makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2

JANGAN makan kepala ikan

JANGAN minum air yang ada semut

JANGAN tidur selepas subuh

JANGAN tidur selepas asar

JANGAN tidur selepas makan

JANGAN makan terlalu kenyang

JANGAN makan berat selepas jam 9.00 malam

JANGAN menyapu rumah pada waktu malam

JANGAN makan yang masam-masam berlebihan

JANGAN dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan

JANGAN minum susu selepas memakan daging/ayam



THE BIG DO!

SELALU makan buah manisan seperti kurma dan lain2

SELALU makan makanan yang panas2

SELALU memakan kekacang seperti kacang soya @ badam dan lain2

SELALU minum air masak

SELALU makan ulam2

SELALU mengamalkan pandangan hijau

SELALU bersenam

SELALU menggunakan imajenasi otak

BANYAKKAN memakan makanan berasaskan gandum/soya

JANGAN makan dari sumber yang tidak halal

JANGAN memberi anak makan makanan dari sumber yang tidak halal

JANGAN makan makanan yang ada pewarna

JANGAN makan makanan yang ada pengawet

JANGAN mengunakan minyak masak lebih dari 2 kali

JANGAN mandi selepas 9.00malam

Hahaha~ tuhla antara yg dapat saya sharekan kat korang.. ade yg payah nk diikot kan? tapi jgn la yg xbuat langsung~

p/s : khidmat nih menasihati antara satu sama lain~ termasukla saya sendiri~ :)





5 kali Burp!!:

touya said...

"JANGAN makan makanan yang ada pewarna"

Aisyeh ... yang nie susah nak elak nie

GombakMali said...

bhahaha~ mat kool skang xder pewarna tiruan.. lehla mkn~ :P

James Buns said...

gua tak nk tarlalu tajam minda.takut nnt ada yg terluka ..hua3.

saiazuan said...

thanks for the tips.. trbaik la bro

NISAKAM COLLECTION said...

bkn makruh ke mkn pnas2?