Friday, August 13, 2010

Home » » Ramadhan Yang Sempurna~!

Ramadhan Yang Sempurna~!


Salam and good Evening to all~


haha! dh lame giler xupdate blog ak nih.. hahaha... maaf seribu kali maaf klu ak xsempat nk jelajah blog korg~ tapi xder hal.. sbbkan korg, ak kkdang curik mase kat klas lab g kat blog korg.. hehe..


sedar xsedar dh masuk bulan Ramadhan~ bulan pose tuk org Islam~ bulan yg dimana dikatakan bulan ibadah~ :)

so ape yang berlaku kat badan kite bile kite berpuasa?macam mane nk berbuka n bersahur ngan berkesan? dan ape fasa-fasa dalam bulan puasa?jom kite selongkar ape yg ade! :)

Gejala yang berlaku ketika berpuasa

ketika kite berpuasa, badan kite akan membuang toksin dan bahan buangan seperti:

nafas berbau,
peluh berbau,
kulit kering bersisik dan gatal,
air kencing pekat dan berbau,
kerap kencing,
berak lepas beberapa hari berpuasa,
sakit kepala,
lenguh badan
demam
selsema dan berkahak

Cara berbuka dan bersahur yg berkesan

i. berbuka dgn buah-buahan dan air yg gune water filter..
ii. Maghrib dulu tuk bagi can kat perot mencerna makanan..
iii. makan makanan yg senang dihadam dan kurangkan makanan berminyak, berempah dan pedas, seelok-eloknya makan sayur, tauhu dan kekacang..
iv. kurangkan makanan dari biasa
v. JANGAN minom air sambil makan.. makan la pelan2, insyaallah xder tercekik der~ haha
vi. time sahur, elok makan buah dan susu atau anything makanan cecair.. hurm~ oat maybe? :)

fasa-fasa puasa

fasa pertama (2-3 hari) :
perut akan terasa lapar, badan cepat letih, cepat marah sebab kadar gula kureng..

fasa kedua (3-14 hari) :
kurang selera makan, senang gelap mata, nafas berbau, lidah menjadi putih dan badan menjadi lesu

fasa ketiga (14-last day) :
lidah dah menjadi bersih, nafas hilang bau, selera makan baik, tenaga mula pulih dan kadar gula jadi normal. time nih, kita cam jadi "orang baru" sbb sume jadi ok, benda nih kita akan dpt capai bile kite betoi-betoi control makan dan minom kite~ :)


fuhh! panjang lebor~ mau xnyer~ rindu gile nk mengupdate~ hahaha~ aamikk! :)

p/s : well~ selamat berpuasa pada sume umat Islam~ jgn pose celop meh! :)

3 kali Burp!!:

Nurul Ain said...

selamat berpuasa..klik2 garuda here..=)

sizuka[Izzati] said...

selamat berpuasa juga:)

Kimie Hashim said...

selamat berpuasa..aku pun aritu sakit, x sempat nak update nak blogwalking semua..hehe..aku kimie, ko? =) aku dah follow ko..